Polícia zatkla 127 osôb počas demonštrácií v meste Louisville

0
Na snímke z mája 2020 demonštranti vyjadrovali pobúrenie nad smrťou Afroameričanky Breonny Taylorovej, ktorú v marci v jej dome v Louisville zastrelili policajti. Foto: TASR/AP

Polícia v americkom meste Louisville v štáte Kentucky zadržala v noci na štvrtok počas demonštrácií 127 osôb. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie polície.

V meste vypukli protesty proti rozhodnutiu úradov nevzniesť obvinenia zo zabitia voči trom policajtom zodpovedným za zastrelenie Afroameričanky Breonny Taylorovej, ku ktorému došlo v marci.

Orgány v štvrtkovom vyhlásení uvádzajú, že ľudí zatkli za poškodenie podnikov a za skákanie po vozidlách, ktoré mesto využívalo ako zátarasy. Neskôr protestujúcich zatkli aj za neuposlúchnutie rozkazu polície na rozchod a za nedovolené zhromažďovanie.

Predstavitelia polície nezverejnili žiadne nové informácie o neznámom páchateľovi, ktorý počas demonštrácii postrelil dvoch policajtov. Obaja podstúpili chirurgické zákroky a v súčasnosti sú mimo ohrozenia života.

Tzv. veľká porota v stredu vzniesla obvinenie len voči jednému z trojice policajtov, no také, ktoré s násilnou smrťou 26-ročnej Taylorovej priamo nesúvisí.

Medzičasom už bývalý príslušník polície v Louisville Brett Hankison bol obvinený v spojitosti s výstrelmi, ktoré počas zásahu v byte Afroameričanky vystrelil do susedného bytu. Obvinený je z trestného činu “svojvoľného ohrozenia” inej osoby (menej závažného než zabitie), za ktorý mu na základe zákonov štátu Kentucky hrozí až päť rokov väzenia.

Zvyšní dvaja policajti, ktorí sa podieľali na zásahu, obvinení neboli. V prípade ešte prebieha vyšetrovanie možných porušení federálnych zákonov.

- Reklama -