Učiteľský odborár Sebelédi: Azda neostane len pri úvahách a platy učiteľov sa skokovo zvýšia

0
Predseda Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi. Foto: TASR

Ako je to s rúškami na školách? A ako je predseda Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi spokojný s navrhovaným skokovým rastom platov učiteľov? Bude to stačiť?

Keď sme sa rozprávali pred začiatkom školského roka, hovorili ste, že sa do práce tešíte aj preto, lebo veríte opatreniam, ktoré vláda prijme pre školy. Ako ste spokojný s ich dodržiavaním po prvých troch týždňoch?

Proti opatreniam nemám výhrady, som s nimi spokojný, aj s tým, ako sa dodržiavajú. Chod škôl nenarúšajú a vyučovací proces nimi nie je ovplyvnený, a to je pre mňa ako učiteľa podstatné.

Stretávate sa s nejakými problémami, napríklad, že si deti odmietnu dať rúško alebo na rôzne výnimky z nosenia tlačia ich rodičia?

Osobne som sa s takým niečím nestretol, ale, samozrejme, nevylučujem, že dochádza aj k týmto javom, že ľudia uprednostnia svoj pohľad alebo pocit z pohodlia pred nariadením ministerstva školstva.

V škole, kde chodia moje deti, mali učitelia problémy s niektorými žiakmi, ktorí demonštratívne, posilnení názormi rodičov, odmietali rúška ako obmedzujúci faktor. Stáva sa to častejšie?

Od našej členskej základne ani od kolegov priamo v škole nemám takéto vedomosti. Ľudia by však mali rešpektovať hygienické nariadenia. Toto obdobie si to vyžaduje a nemôže k tomu každý pristúpiť tak, ako mu to vyhovuje alebo nevyhovuje.

Aká je nálada medzi samotnými učiteľmi? Nemyslím len na vašej škole, ale aj v odboroch, medzi širším okruhom kolegov?

Lepšia ako v spoločnosti, ale aj tu sa nájdu frfloši. No menej ako v bežnej populácii… Zrejme to súvisí s vysokoškolským vzdelaním.


Zachytili ste správu o snahe ministra skokovo zvýšiť platy učiteľom? Čo na ňu hovoríte?

S ministrom sme nedávno ako Nové školské odbory rokovali a jeden z bodov rokovania boli platy. Preto jeho vyjadrenia vítame. Azda neostane len pri úvahách.

Plat by sa eventuálne mohol pohybovať na úrovni 85 percent z priemerného príjmu vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Bude to podľa vás pre mladých ľudí zvažujúcich výber zamestnania motivujúce? Zmení to náhľad na túto profesiu, prípadne udrží to absolventov pedagogických fakúlt v odbore?

Iste, i keď navrhovali sme 90 percent a nielen plat ovplyvňuje atraktivitu povolania, ale aj možnosť rastu a sloboda konania v práci.

- Reklama -