Do iniciatívy COVAX sa už zapojilo 64 bohatých krajín sveta, potvrdila WHO

0
Zdravotná sestra drží experimentálnu vakcínu, ktorú vyvinula farmaceutická spoločnosť Moderna v spolupráci s americkým Národným zdravotníckym inštitútom (NIH). Foto: TASR/AP

Viac než 60 bohatých krajín sveta sa už pridalo ku globálnej iniciatíve Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s názvom COVAX, ktorá má zabezpečiť spravodlivý prístup k cenovo dostupným vakcínam proti ochoreniu COVID-19 všade na svete a pre každého. Na aktualizovanom zozname zverejnenom v pondelok však chýbajú napríklad Spojené štáty, Čína či Rusko, upozornila agentúra AFP.

Na výzvu WHO zareagovalo doteraz 64 krajín vrátane Nórska, Islandu a Európskej komisie v mene 27 členských štátov EÚ. Očakáva sa, že ďalších 38 by sa malo pridať “v nasledujúcich dňoch”, uviedla WHO.

Cieľom nástroja COVAX pod spoločným vedením Globálnej aliancie pre vakcíny a očkovanie (GAVI), Koalície pre inovácie v oblasti pripravenosti na epidémie (CEPI) a WHO je urýchliť vývoj a výrobu vakcín proti ochoreniu COVID-19 a zaručiť každej krajine na svete spravodlivý a rovnocenný prístup k nim.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR

„Budeme pokračovať v dialógu,” citovala šéfa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa agentúra DPA. „Je to v záujme každej krajiny na svete,” dodal. „Cieľom iniciatívy COVAX je pracovať s každou krajinou na svete,” povedal na virtuálnom brífingu šéf GAVI Seth Berkley na margo nezapojenia sa Číny, v ktorej sa nový koronavírus – ako v prvej krajine na svete – objavil vlani v decembri.

Iniciatíva si kladie za cieľ mať do konca roka 2021 k dispozícii dve miliardy dávok bezpečných a účinných vakcín, pričom bohatšie krajiny majú pomôcť s nákupom vakcín chudobnejším štátom.

Doteraz sa podľa slov Ghebreyesusa podarilo získať len tri miliardy dolárov z 38 miliárd potrebných na účely tohto projektu.

- Reklama -