Krajčí opäť pobúril ambulantných lekárov: Majú si nakúpiť ochranné prostriedky za 4000 eur

0
Prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth. Foto: TASR

„V ambulantnej sfére je počet návštev viac ako 55-krát vyšší ako počet hospitalizácií v súvislosti s COVID-19 a počet návštev v ambulancií s respiračným ochorením je 38-krát vyšší ako v nemocniciach (Štatistická ročenka NCZI 2018). Napriek tomu sa situácia v ambulantnom sektore zhoršuje a problémy sa prehlbujú,” konštatuje prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR MUDr. Marián Šóth.

Uvedené údaje naznačujú, aká je vysoká pravdepodobnosť šírenia infekcie medzi čakajúcimi pacientmi, ako aj od pacienta na zdravotnícky personál v ambulantnej časti poskytovania zdravotnej starostlivosti, zdôvodňuje ASL SR.    

„V tejto situácii nemajú lekári podporu štátu, práve naopak, realizované kroky len napomáhajú ďalšiemu rozkladu ambulantného sektora,“ upozorňuje Šóth a dokladá návrhom, ktorý predostrel minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

„Tento raz prišiel s odporúčaním, ktoré všeobecných lekárov skutočne pobúrilo. V liste, ktorý rozposlal na vyššie územné celky, si majú lekári zabezpečiť zásobu osobných ochranných pomôcok na 30 dní za takmer štyritisíc eur,“ vysvetľuje Šóth, „pritom len pri základných osobných ochranných prostriedkoch sa ide skoro o štyritisíc eur.“

Ďalšie náklady podľa ASL SR predstavujú PRC testy.  

„Na jednej strane si v ambulanciách majú lekári spraviť ich zásoby, na druhej strane sa otvárajú veľkokapacitné odberové miesta, kam majú pacientov smerovať, o čom hovorí aj usmernenie zdravotných poisťovní,“ tvrdí Šóth.

Tieto testy nemajú kód v zozname zdravotných výkonov, preto je pre lekárov otázne, kedy majú byť indikované a ako budú ambulanciám hradené, poukazuje ASL na ďalší problém.

Ambulantní lekári preto čakajú na odpovede, kedy štát konečne vyčlení zdroje na dofinancovanie zdravotníctva na boj s pandémiou a kedy konečne niekto z kompetentných, ktorí riadia túto krajinu pochopí, že slovenský ambulantný sektor zaniká, uvádza sa v stanovisku ASL SR, ktoré poskytli pre ParlamentnéListy.sk.

- Reklama -