Česko malo v nedeľu 985 nových prípadov nákazy koronavírusom

0
Český premiér Andrej Babiš avizuje na pondelkový večer zásadný prejav. Foto: TASR

Česko zaznamenalo v nedeľu 985 nových prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva zverejnených v noci na pondelok.

V priebehu soboty potvrdili v ČR infekciu 2046 pacientom. V piatok evidovali v krajine 2111 prípadov po štvrtkovom rekordnom počte 3130 novoinfikovaných.

Celkovo Česko potvrdilo 49.290 prípadov nákazy a 503 súvisiacich úmrtí. V nedeľu pribudla jedna obeť pandémie.

Aktuálny počet nakazených dosiahol 24 032, z nich je približne 500 je hospitalizovaných. Vyliečilo sa dosiaľ 24.755 ľudí.

V nedeľu večer rokovala o aktuálnej situácii bezpečnostná rada hlavného mesta Praha, ktoré patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. Primátor Zdeněk Hřib povedal, že situácia je vážna. Česko má denne 30 pozitívnych prípadov na 100.000 obyvateľov, čo je viac než na jar v Taliansku alebo USA, napísal server Novinky.cz.

Praha je na tzv. semafore jediným regiónom ČR, ktorý je červený, čo znamená narastajúci komunitný prenos, pri ktorom sa u veľkej časti nákaz už nedarí zistiť ich pôvodcov. V hlavnom meste bude od pondelka okrem opatrení účinných v celom Česku platiť aj povinnosť nosiť rúška na vonkajších organizovaných akciách.

Český premiér Andrej Babiš avizoval, že v pondelok večer vystúpi v televízii s prejavom.

„Zajtra večer vám chcem povedať niečo dôležité a poviem to v televízii,” uviedol Babiš v nedeľu večer vo videoodkaze na sociálnej sieti. Ľudí požiadal, aby jeho vystúpenie sledovali. Podľa Noviniek sa bude zrejme týkať epidémie a opatrení proti nej.

- Reklama -