V Londýne si pripomenuli 80. výročie bitky o Britániu

0
Na snímke účastníci bohoslužby pri príležitosti spomienky na 80. výročie bitky o Britániu z roku 1940 počas druhej svetovej vojny vo Westminsterskom opátstve v Londýne v nedeľu 20. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Necelých 100 ľudí si v nedeľu na slávnosti v Londýne pripomenulo 80. výročie bitky o Britániu, ktorá prebehla v roku 1940 počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúr AP.

Vojenské lietadlá uskutočnili prelet nad centrom Londýna a vo Westminsterskom opátstve sa konala spomienková slávnosť.

Táto slávnosť sa koná každoročne od roku 1944, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC. Zvyčajne na túto udalosť pozývajú až 2000 ľudí, tento rok však organizátori počet znížili z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, píše AP.

Na slávnosti sa okrem iných zúčastnil i britský premiér Boris Johnson a líder britskej Labouristickej strany Keir Starmer.

Účastníci bohoslužby pri príležitosti spomienky na 80. výročie bitky o Britániu. Foto: TASR/AP

Bitka o Britániu bola séria leteckých bitiek počas druhej svetovej vojny medzi britským Kráľovským letectvom (RAF) a nemeckým letectvom (Luftwaffe), ktoré bolo vyslané s cieľom zaútočiť na Londýn.

Odohrávala vo vzdušnom priestore Spojeného kráľovstva od 10. júla do 31. októbra 1940. Dňom bitky o Britániu je však 15. september, keď sa RAF podarilo dosiahnuť rozhodujúce víťazstvo, uvádza BBC.

- Reklama -