Polícia zadržala v Krompachoch medzinárodne hľadaného Afričana

0
Polícia zadržala medzinárodne hľadaného Afričana. Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Afričana Chineye Whytg Nzedgu (49) z Ghany, na ktorého sú vydané dva európske zatýkacie rozkazy, zadržala v nedeľu v skorých ranných hodinách polícia v meste Krompachy v okrese Spišská Nová Ves. Hľadaný muž sa mal v Grécku dopustiť drogovej trestnej činnosti, za ktorú bol právoplatne odsúdený na osem rokov väzenia, doživotný trest mu hrozí v prípade dokázania viny za spoluúčasť na vražde. Polícia o prípade informovala na sociálnej sieti.

Podľa polície sa mal Ghančan v Krompachoch nachádzať z dôvodu rodinných väzieb.

„Policajti museli postupovať obozretne, keďže od svojho zahraničného partnera mali informácie, že ide o ozbrojeného, nebezpečného a násilného páchateľa,” priblížila polícia zákrok s tým, že ho policajti vykonali rýchlo, čím muža zaskočili. Vypátrať sa ho podarilo po tom, ako sa s falošným pasom pokúšal zlegalizovať svoj pobyt na Slovensku.

Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

„V tejto fáze zohrala kľúčovú rolu databáza Interpolu, prostredníctvom ktorej prebieha automatické preverovanie odtlačkov prstov nelegálnych migrantov,” ozrejmila polícia s tým, že na následnom zatknutí Afričana sa okrem oddelenia cudzineckej polície Košice podieľali aj policajti z oddelenia pátrania a cieľového pátrania, Interpolu Bratislava a Policajného pohotovostného útvaru Košice.

Chineye Whytg Nzedgu bol v Grécku právoplatne odsúdený na osemročný trest odňatia slobody pre trestný čin nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami. Dopustiť sa ho mal v roku 2012, keď chcel kokaín, ktorý si zakúpil, predať užívateľovi. Z trestného činu vraždy, pokusu o vraždu, nedovoleného ozbrojovania a použitia zbrane je muž obvinený v súvislosti s prípadom z roku 2013.

„Podľa gréckych orgánov bol súčasťou skupiny osôb, ktoré dobodali na smrť iného 24-ročného Afričana a ďalšiemu spôsobili vážne zranenia,” konkretizovala polícia.

- Reklama -