Do Bieleho domu mierila obálka so silným jedom

0
Biely dom, sídlo a pracovisko prezidenta Spojených štátov amerických, Washington D. C. Foto: SITA

Americkí federálni úradníci zadržali obálku adresovanú Bielemu domu, ktorá obsahovala jed ricín, informovala v sobotu agentúra AP.

Obálka bola zadržaná vo vládnom úrade, ktoré preveruje poštu adresovanú Bielemu domu a prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Predbežné vyšetrovanie ukázalo, že zásielka bola pozitívne testovaná na ricín – jed, ktorý sa prirodzene nachádza v ricínových bôboch.

Federálni vyšetrovatelia pracujú na určení miesta, odkiaľ bola obálka odoslaná a kto bol jej odosielateľom. Vyšetrovanie vedú americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), tajná služba a Americká poštová inšpekčná služba. FBI vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho agenti vyšetrujú “podozrivý list, ktorý obdržal poštový úrad vlády USA” a že “nebolo zistené žiadne ohrozenie verejnej bezpečnosti”.    

V roku 2018 bol uväznený muž, bývalý príslušník vojenského námorníctva USA, ktorý sa priznal k tomu, že prezidentovi Trumpovi zaslal obálku obsahujúcu “ricínové semená, z ktorých sa vyrába ricín”. Muž, identifikovaný ako William Clyde Allen, zaslal obálky s podozrivým obsahom aj ďalším členom vlády, napr. ministrovi obrany Jamesovi Mattisovi, ako aj veliteľovi námorných operácií Johnovi Richardsonovi. Zásielky boli zachytené a nikto nebol zranený.

Ricín je bielkovinový toxín, fungujúci ako tzv. bunkový jed. Prechádza cez bunkové membrány, inhibuje produkciu niektorých základných bielkovín a v dôsledku spôsobuje odumieranie buniek. Je považovaný za najsilnejší jed v prírode, keďže je 6000-krát jedovatejší ako kyanid.

Otrava ricínom sa prejavuje najprv mierne a symptómy sa podobajú na chrípku. Neskôr sa objavia bolesti hlavy, pálenie v ústach, zvracanie, hnačka, črevná kolika a vnútorné krvácanie. Smrť nastáva v dôsledku poškodenia pečene, obličiek a sleziny.

- Reklama -