VIDEO Jed, ktorým otrávili Navaľného, sa našiel len na fľaši z hotela, potvrdila jeho hovorkyňa

0
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (druhý sprava) a jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová sa fotia s ďalšími dvoma osobami v autobuse počas cesty na letisko v sibírskom meste Tomsk vo štvrtok 20. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Jedovatá látka, ktorou bol podľa všetkého otrávený vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj, sa našla iba na fľaši pochádzajúcej z jeho hotelovej izby v Tomsku. V rozhovore pre ruský televízny kanál Dožď o tom informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová. Spresnila, že na iných predmetoch nachádzajúcich sa v izbe sa  stopy jedu nenašli.

„Veľa vecí, ktoré boli v Alexejovej izbe, prakticky všetky veci, ktoré bolo možné odniesť a ktoré zrejme používal, zamestnanci nadácie FBK, ktorí boli v Tomsku, zabalili, odniesli a odoslali” do Nemecka, uviedla Jarmyšová.

Spresnila, že Navaľného osobné veci a jeho batožina sa prepravovali spolu s ním na palube lekárskeho lietadla, ktorým ho 22. augusta prepravovali z mesta Omsk do Berlína, “preto je jasné, že na ničom inom sa nenašli ďalšie dôkazy”.

Na otázku, prečo o náleze stôp otravnej látky na fľaši neinformovali skôr, Jarmyšová odpovedala, že sa rozhodli koordinovať zverejnenie tejto informácie s Navaľným. Ten bol až do 7. septembra v medicínsky indukovanom umelom spánku.

Správa o náleze jedu na plastovej fľaši bola zverejnená vo štvrtok prostredníctvom videa na Navaľného instagramovom profile. K Navaľného otrave teda pravdepodobne prišlo ešte skôr, než sa doteraz domnievali jeho spolupracovníci, keď predpokladali, že jed mu bol podaný v čaji na letisku v sibírskom meste Tomsk, odkiaľ mal 20. augusta odletieť do Moskvy.

Prehliadku hotelovej izby vykonali Navaľného spolupracovníci krátko na to, ako sa dozvedeli, že mu na palube lietadla prišlo nevoľno a následne upadol do kómy. Lietadlo preto muselo núdzovo pristáť v meste Omsk, kde bol okamžite hospitalizovaný.

„Rozhodli sme sa zhromaždiť všetko, čo by len hypoteticky mohlo byť užitočné, a odovzdať to lekárom v Nemecku. Bolo celkom zjavné, že tento prípad by nebol v Rusku prešetrený,” znie popis videa zverejneného vo štvrtok 17. septembra.

https://www.instagram.com/p/CFOnffrHZ0d/?utm_source=ig_web_copy_link

Video zachytáva členov Navaľného tímu, ako prehľadávajú jeho hotelovú izbu v Tomsku a v ochranných rukaviciach balia viacero predmetov, ktoré podľa ich slov mohli byť neskôr použité v objasňovaní Navaľného zlého zdravotného stavu.

Navaľnyj je v súčasnosti hospitalizovaný v berlínskej súkromnej nemocnici Charité, kam ho previezli letecky 22. augusta.

Nemecko nedávno ohlásilo, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou novičok. Kremeľ možnosť otravy Navaľného odmieta.

- Reklama -