Grécke ostrovy v Iónskom mori zasiahol medikán

0
Búrka podobná hurikánu vyčíňa v prístave Argostoli na gréckom ostrove Kefalonia v Iónskom mori v piatok 18. septembra 2020. Fot: TASR/AP

Grécke ostrovy v Iónskom mori a časti západného pevninského Grécka zasiahla silná búrka podobná hurikánu, tzv. medikán. Z oblasti hlásili poškodené obydlia, výpadky prúdu i problémy v leteckej doprave, informovala v piatok agentúra AFP.

Búrku sprevádza vietor s rýchlosťou viac ako 100 kilometrov za hodinu, uviedol grécky úrad civilnej ochrany. Vyzval pritom ľudí v ohrozených oblastiach, aby zbytočne necestovali a nezdržiavali sa v suterénnych priestoroch.

Medikán (pojem vytvorený zo slov mediteránny a hurikán) je hlboká stredomorská tlaková níž pripomínajúca hurikán. Očakáva sa, že sa v priebehu dňa presunie nad juhogrécky polostrov Peloponéz.

Zaplavený dvor taverny v dôsledku búrky podobnej hurikánu, ktorá vyčíňa v prístave Argostoli na gréckom ostrove Kefalonia v Iónskom mori v piatok 18. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Obyvatelia v postihnutých regiónoch hlásili výpadky dodávok elektrického prúdu, spadnuté stromy, zablokované cesty a poškodené strechy domov.

V súvislosti s búrkou, ktorá dostala meno Ianos, museli v piatok ráno presmerovať minimálne dve lietadlá spoločnosti Ryanair, ktoré nemohli pristáť na ostrove Kefalonia v Iónskom mori. Namiesto toho pristáli na letisku v Aténach.

Rozbúrene more unieslo plachetnicu pri ostrove Ithaka, jej dvom cestujúcim sa však podarilo dostať na breh, uviedla grécka agentúra ANA.

V roku 2017 zažilo Grécko jednu z najhorších prírodných katastrof v histórii krajiny, keď západne od Atén prívalové povodne usmrtili viac ako 20 ľudí.

- Reklama -