AKTUALIZOVANÉ Akcia Plevel: Sudca Polka ide do väzby, rozhodol súd

0
Archív: Na snímke bývalý žilinský krajský sudca Pavol Polka počas zásahu NAKA v Žiline dňa 14. septembra 2020. Foto: TASR

O štvrtej ráno padlo rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, že štyria obvinení v kauze Plevel, medzi ktorými je aj prominentný bývalý sudca Pavol Polka, pôjdu do väzby. Informujú o tom Aktuality.ak.

Špecializovaný trestný súd začal rozhodovať v stredu poobede a rokovanie trvalo viac ako štrnásť hodín. Podľa denníka sudca vzal do väzby všetkých štyroch obvinených, potvrdil po rozhodnutí súdu prokurátor.

Vyšetrovateľ ešte v pondelok obvinil bývalého krajského sudcu Pavla Polku aj niekdajšieho predsedu Okresného súdu v Žiline Daniela Béreša a advokáta Ľuboša Mahdoňa. Všetci traja sú obvinení z prijímania úplatku.

Aktualizované

 „V predmetnej trestnej veci Pavla Polku a spol. sudca pre prípravné konanie ŠTS vyhovel návrhu prokurátora na vzatie všetkých štyroch obvinených do väzby. Všetci štyria obvinení boli vzatí do väzby s tým, že bolo rozhodnuté o dôvodoch väzby tak, ako to bolo v návrhu prokurátora ÚŠP uvedené. S výnimkou u obvineného Daniela Béreša, kde sudca pre prípravné konanie rozhodol o väzbe len z dôvodu kolúznej väzby,” povedal novinárom prokurátor ÚŠP s tým, že vo veci sa ďalej vykonávajú procesné úkony.

Voči rozhodnutiu v prípade Daniela Béreša podal prokurátor sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Najvyšší súd SR. Prokurátor ako dôvody väzby vo svojom návrhu uviedol dôvodnú obavu z kolúzneho konania a dôvod preventívnej väzby.

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica rozhodol o vzatí do väzby štyroch osôb, ktoré sú obvinené zo zločinu prijímania úplatku a iné. Dôvodom väzby u všetkých obvinených je obava z možného ovplyvňovania svedkov. U jedného z obvinených je dôvodom väzby aj obava z možného pokračovania v trestnej činnosti. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR. Sťažnosť podal aj prokurátor, keďže sudca pri jednom obvinenom neakceptoval preventívnu väzbu,” potvrdila TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

NAKA v pondelok zadržala v rámci akcie Plevel päť osôb vrátane predsedníčky Krajského súdu Žilina, sudcu Okresného súdu Žilina, ktorý má aktuálne pozastavený výkon funkcie, sudcu a jedného emeritného sudcu Krajského súdu Žilina. Doposiaľ bolo v tejto veci obvinených 11 osôb.

(red, TASR)

- Reklama -