WHO varuje Latinskú Ameriku pred skorým otváraním

0
Logo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na budove sídla WHO v Ženeve. Foto: TASR/AP

Latinská Amerika začala obnovovať normálny spoločenský a verejný život v čase, keď si pandémia COVID-19 stále vyžaduje zásadné kontrolné opatrenia. Varovala v stredu riaditeľka Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) a regionálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Carissa Etienneová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Etienneová na virtuálnom brífingu z Washingtonu s ďalšími riaditeľmi PAHO uviedla, že počet prípadov nákazy novým koronavírusom v kolumbijskej pohraničnej oblasti s Venezuelou sa za posledné dva týždne zvýšil desaťnásobne. Ďalej upozornila, že v niektorých oblastiach Mexika stúpa úmrtnosť a podobný vývoj možno pozorovať aj v Ekvádore, Kostarike a Bolívii.

„Aj keď celý svet preteká vo vývoji nových nástrojov na prevenciu a liečbu COVID-19, bezpečná a účinná vakcína, ktorú je možné vyrobiť a dodať, nie je za rohom,” povedala Etiennová.

„Musíme si uvedomiť, že príliš skoré otvorenie dáva tomuto vírusu väčší priestor na šírenie a vystavuje našu populáciu väčšiemu riziku,” dodala.

Podľa údajov agentúry Reuters zaznamenala Latinská Amerika približne 8,4 milióna prípadov nákazy a viac ako 314 000 úmrtí.

- Reklama -