O väzbe zadržaných sudcov v rámci akcie Plevel sa bude rozhodovať popoludní

0
Archív: Na snímke bývalý žilinský krajský sudca Pavol Polka počas zásahu NAKA v Žiline dňa 14. septembra 2020. Foto: TASR

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica bude rozhodovať o väzobnom stíhaní osôb zadržaných v rámci policajnej akcie Plevel v stredu popoludní.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali aj bývalého krajského sudcu Pavla Polku, okresného sudcu Daniela Béreša a aj predsedníčku Krajského súdu v Žiline Evu Kyselovú. „Rozhodovanie o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na väzbu pre štyri osoby obvinené zo zločinu prijímania úplatku a iné sa začne dnes o 15.30 h na ŠTS v Banskej Bystrici,” uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová pripomenula, že Ústavný súd SR (ÚS) vydal súhlas na väzobné stíhanie sudcu Béreša. Poukázala, že prokurátor ÚŠP podal v utorok (15. 9.) návrh na vzatie do väzby pre dôvodnú obavu z kolúzneho konania a dôvodu preventívnej väzby. A to v prípade sudcu a ďalších troch osôb, doplnila Tökölyová.

ÚS SR v Košiciach v utorok vyslovil súhlas so vzatím do väzby Daniela Béreša, sudcu Okresného súdu Žilina s dočasne pozastaveným výkonom funkcie. Daniel Béreš bol jednou z piatich osôb, ktoré v pondelok (14. 9.) zadržala NAKA počas akcie s krycím názvom Plevel. Tá súvisí s korupčnou trestnou činnosťou.

- Reklama -