Ďalší požiar blízko utečeneckého tábora na gréckom ostrove Samos

0
Na snímke migranti utekajú z tábora Moria po druhom požiari na gréckom ostrove Lesbos. Foto: TASR

V blízkosti utečeneckého tábora na gréckom ostrove Samos vypukol v utorok večer požiar, informovala agentúra DPA.

Primátor mesta Samos spresnil, že horieť začalo pri registračnom centre. Dodal, že stany v tábore požiar nezachvátil. Napriek tomu uviedol, že je znepokojený.

Minulý týždeň totiž požiar zničil utečeneckých tábor na ostrove Lesbos. Ubytované tam boli tisíce žiadateľov o azyl, ktorí sa po požiari ocitli bez strechy nad hlavou.

Agentúra DPA v utorok informovala, že v súvislosti s požiarom v tomto tábore grécka polícia zatkla päť osôb podozrivých z jeho úmyselného podpálenia. Po ďalšom podozrivom sa pátra, uviedol pre televíziu ERT minister civilnej obrany Michalis Chrisochoidis.

Podľa policajných zdrojov ide o päť afganských štátnych príslušníkov, ktorých žiadosti o azyl boli zamietnuté.

Grécke médiá informovali, že dvaja z piatich podozrivých neboli zatknutí na Lesbose, ale na pevnine v severnom Grécku. Uvádza sa o nich tiež, že ide o maloletých, ktorí po požiari v tábore Moria previezli z ostrova na pevninu a ktorých by mali umiestniť do iného členského štátu EÚ.

Nemecká vláda v utorok oznámila, že okrem 150 maloletých bez sprievodu z vyhoreného utečeneckého tábora Moria na gréckom ostrove Lesbos, prijme z Grécka aj viac ako 1500 ďalších migrantov.

Francúzsko súhlasilo s prijatím 150 maloletých z tábora Moria, zatiaľ čo ostatné členské štáty EÚ si medzi sebou rozdelia ďalších 100 maloletých migrantov bez sprievodu.

- Reklama -