Grécky premiér: Namiesto Morie vznikne stále prijímacie stredisko pre migrantov

0
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.Foto: TASR/AP

Grécko postaví pre migrantov na ostrove Lesbos stále prijímacie stredisko, ktoré nahradí požiarom zničený tábor Moria, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na nedeľné vyjadrenie gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa.

„Chceme tento problém premeniť na príležitosť. Európa by sa mala zúčastniť na správe nového strediska vo väčšej miere, nech už sa ho nakoniec rozhodneme postaviť kdekoľvek,” povedal Mitsotakis na tlačovej konferencii.

Podľa Reuters zjavne odmietol protesty gréckych obyvateľov Lesbosu, ktorí sa postavili proti vytvoreniu nového strediska, ako aj protesty migrantov, ktorí chcú ostrov opustiť.

„Chcem povedať s absolútnou istotou, že postavíme stále prijímacie a identifikačné stredisko – tento odkaz chcem poslať každým smerom,” uviedol Mitsotakis.

Chronicky preplnenú Moriu požiar takmer celú zničil. Tábor bol prechodným domovom pre približne 12.700 ľudí, vrátane zhruba 4000 maloletých, prevažne zo Sýrie a Afganistanu, čo viac ako štvornásobne prevyšovalo jeho kapacitu.

V tábore navyše minulý týždeň zaviedli karanténu, keď tam zaznamenali prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Pri následnom testovaní identifikovali najmenej 35 nakazených migrantov. V zmätku, ktorý vznikol v dôsledku požiaru, však s nimi úrady stratili kontakt, píše Reuters.

Migrantov medzičasom začali prijímať do dočasného stanového tábora na ostrove a pri vstupe ich testujú na nový druh koronavírusu. Pozitívnych testov na prítomnosť vírusu bolo podľa premiéra doposiaľ niekoľko desiatok.

Minister pre migráciu Notis Mitarachi uviedol, že v dočasnom tábore ubytujú v nedeľu približne 1000 ľudí. „Chceme zabezpečiť, aby všetci mali stan, jedlo a vodu,” povedal Mitarachi.

Na snímke pohľad na dočasný tábor pre utečencov a migrantov neďaleko mesta Mytilene na gréckom ostrove Lesbos 13. septembra 2020. (Foto: TASR/AP)
- Reklama -