Milanová: Nie je otázka či, ale ako pomôžeme kultúre

0
Ministerka kultúry SR Natália Milanová Foto: TASR

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) a minister financií Eduard Heger (OĽANO) majú dohodu, že štát finančne pomôže kultúre, ktorá je najviac zasiahnutá koronakrízou. Uviedla to ministerka na sociálnej sieti. Avizuje nasledujúci týždeň stretnutie s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO), aby na úrovni vlády doladili čo najefektívnejšiu pomoc.

Milanová uviedla, že čísla, ktoré prezentoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na piatkovom (11. 9.) zasadnutí pandemickej komisie a prognóza vývoja pandémie nového koronavírusu, ak sa neprijmú prísnejšie opatrenia, boli skľučujúce.

„Pred týždňom som sa snažila prítomných presviedčať o tom, že kultúrne podujatia z povahy nie sú rizikové. V piatok však už bola situácia iná. Pod ťarchou nových čísiel a informácií som musela uznať, že prísnejšie protipandemické opatrenia jednoducho budeme musieť prijať, ak chceme udržať vírus pod kontrolou,” skonštatovala ministerka.

Deklaruje, že pol roka bojuje za rozumné uvoľňovanie opatrení a za pomoc kultúrnemu priemyslu. „Tak to bolo s výnimkami v čase tvrdých opatrení, a tak isto aj pri vyjednaní extra 11 miliónov eur pre nezriaďovanú kultúru,” poznamenala ministerka. Ubezpečuje, že v súvislosti s novými protipandemickými opatreniami nie je otázka či, ale ako štát pomôže.

„Mnohí si kladú otázku, či má pre nich zmysel zostať pôsobiť v kultúre. Verte, že má. Ak sa nám podarí túto bezprecedentnú kultúrnu pauzu prekonať, tak kultúra určite následne exploduje od nahromadenej energie do krásy, aká tu roky nebola,” podotkla Milanová.

https://www.facebook.com/milanovaMKSR/posts/767701117313831
- Reklama -