Zlatého leva získala na MFF v Benátkach americká snímka Nomadland

0
Na snímke Frances McDormandová počas scény z filmu Nomadland (Krajina nomádov) od režisérky Chloé Zhao. (Foto: TASR/AP)

Zlatého leva, hlavnú cenu 77. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, získala v sobotu americká dráma s názvom “Nomadland” (Krajina nomádov, 2020) pôvodom čínskej režisérky Chloé Zhaovej (Čao Tching). Informovala o tom v sobotu večer festivalová porota, píše agentúra DPA.

Chloé Zhaová sa stala prvou ženskou režisérkou za posledné desaťročie, ktorá získala v Benátkach hlavnú festivalovú cenu.

Film Nomadland v hlavnej úlohe s oscarovou herečkou Frances McDormandovou rozpráva príbeh 60-ročnej ženy, ktorá po hospodárskom kolapse vo vidieckej Nevade príde o svoj domov a následne sa ako moderná nomádka vydáva na cesty po USA a objavuje svet mimo konvenčnej spoločnosti.

Režisérka i herečka si cenu prevzali virtuálne prostredníctvom videa zo Spojených štátov, keďže sa pre obmedzenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou na odovzdávaní cien osobne nezúčastnili.

O Zlatého leva sa uchádzalo 18 filmov a diváci si mohli od 2. do 12. septembra pozrieť celkovo 65 filmov z 50 krajín sveta.

Konanie festivalu sprevádzali prísne opatrenia súvisiace s pandémiou COVID-19. Nosenie rúšok bolo povinné vo vnútorných aj vonkajších priestoroch, diváci si museli lístky rezervovať vopred, mali zakázaný vstup na červený koberec a povolená bola menej než polovičná kapacita kín.

- Reklama -