V Nemecku i v Poľsku sa konali protesty proti koronavírusovým obmedzeniam

0
Na snímke žena počas demonštrácie proti koronavírusovým obmedzeniam 12. septembra 2020 v Mníchove. (Foto: TASR/AP)

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo viacerých nemeckých mestách proti obmedzeniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Stovky ľudí sa zhromaždili aj v poľskej metropole Varšava, informovala agentúra AFP.

Na protestný pochod v bavorskom hlavnom meste Mníchov sa vybralo podľa odhadov miestnej polície zhruba 8000 ľudí, pričom väčšina z nich ignorovala nariadenie o povinnom nosení rúška a dodržiavaní odstupu. Polícia preto akciu predčasne ukončila. Agentúra DPA napísala, že účasť dosiahla až 10 000 ľudí, čo bolo zruba dvakrát toľko, ako organizátori, iniciatíva Querdenken 089, ohlásili.

Najmenej 1000 osôb sa zúčastnilo na proteste v meste Hannover v spolkovej krajine Dolné Sasko, kde mali ľudia na sebe tričká odmietajúce vakcíny a kritizujúce médiá. Menšia demonštrácia s účasťou 150 ľudí sa uskutočnila aj vo Wiesbadene v Hesensku. Na podobných demonštráciách sa v Berlíne v auguste zúčastnili desiatky tisíc ľudí.

Hnutie odporcov epidemiologických opatrení pozostáva z rozličných skupín obyvateľstva – od kritikov očkovania, konšpirátorov, až po aktivistov krajnej pravice, približuje AFP.

Priebeh sobotňajších zhromaždení bol podľa polície pokojný. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom pravidelnom sobotňajšom podcaste vyhlásila, že chápe, že niektorí ľudia majú so zavedenými opatreniami problém, a preto majú právo vládnu politiku kritizovať a pokojne protestovať.

Protest proti koronavírusovým obmedzeniam sa konal aj v centre Varšavy, kde do ulíc vyšli stovky ľudí, ktorí niesli transparenty kritizujúce “klamstvá” o pandémii COVID-19. Ďalšie plagáty obsahovali výzvy na odstúpenie vlády či odmietanie ďalšieho lockdownu.

- Reklama -