Rusko: Rezort zdravotníctva odoslal vakcínu proti koronavírusu do regiónov

0
Na snímke zo 6. augusta 2020 zamestnankyňa drží novú vakcínu v ústave epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zdravotníctva začalo v noci z piatka na sobotu s distribúciou prvej várky vakcíny proti koronavírusu do regiónov, uvádza vyhlásenie tlačového oddelenia rezortu, ktoré cituje agentúra Interfax.

„Prvá várka vakcíny Sputnik V, ktorú vyvinulo Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie (FNICEM), bola odoslaná do regiónov,” píše sa vo vyhlásení.

Ministerstvo podotýka, že prvá várka je pilotná. Na jej základe špecialisti vypracujú logistické a distribučné reťazce a takisto zorganizujú očkovanie vysoko rizikových pacientov.

Ministerstvo zdravotníctva začalo v utorok distribuovať prvú várku vakcíny medzi civilistov.

Rusko sa stalo v auguste prvou krajinou, ktorá zaregistrovala vakcínu proti chorobe COVID-19, a to po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch. Očkovacia látka však neprešla treťou fázou klinického testovania na tisíckach dobrovoľníkov.

Štúdia publikovaná minulý týždeň v odbornom medicínskom časopise The Lancet uviedla, že ruská vakcína vytvorila v počiatočnej fáze testovania protilátky u všetkých pacientov. Autori však dodávajú, že na zaistenie dlhodobej bezpečnosti a účinnosti vakcíny je potrebné rozsiahle dlhodobé testovania vrátane ďalšieho sledovania či porovnania výsledkov pacientov s tými, ktorým bolo podané placebo.

Očkovacia látka proti koronavírusu dostala názov Sputnik V podľa kozmickej družice, ktorú vyrobil Sovietsky zväz a v roku 1957 bola prvým umelým vesmírnym satelitom na svete vyslaným na obežnú dráhu Zeme.

- Reklama -