Slovensko možno uzavrie hranicu s Ukrajinou. Rozšíri sa zoznam červených zón

0
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR

Slovensko by mohlo uzavrieť svoju hranicu s Ukrajinou. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR to avizoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Opatrenie navrhne ústrednému krízovému štábu SR. Na zoznam takzvaných červených krajín pribudne Česko. Študenti tiež majú nosiť rúška v škole minimálne do konca septembra. Opatrenia sa dotknú aj hromadných podujatí.

Krajčí priblížil, že povinnosť nosiť rúška aj v školách u žiakov druhého stupňa, na stredných a vysokých školách by sa mala predĺžiť minimálne do konca septembra 2020. V školách na prvom stupni bude nosenie rúšok vysoko odporúčané.

Medzi krajiny s nepriaznivou prognózou sa zaradia Rakúsko a Maďarsko. Novými menej rizikovými krajinami budú Švédsko, Bulharsko a Kanada.

Podmienky pre organizovanie hromadných podujatí sa majú na Slovensku od októbra opäť sprísniť. V exteriéri sa ich v zelených okresoch bude môcť zúčastniť najviac 200 ľudí, v interiéri 100. V oranžových a červených okresoch budú môcť mať exteriérové podujatia 100 a interiérové 50 účastníkov. Takáto situácia má byť aj v hlavnom meste Bratislava. Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí.

Od stredy 16. septembra bude zakázané organizovať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a posedenia po pohreboch. Sprísnia sa aj podmienky pre športové kempy.

Na zoznam červených zón budú patriť celý okres Bratislava a okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Na zoznam oranžových okresov patria Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou.

Pandemická komisia vlády SR odporúča zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti v červených a oranžových okresoch Slovenska. Rovnako odporúča neorganizovať v týchto oblastiach rodinné oslavy. Seniorom tiež odporúča nechať sa očkovať proti chrípke a pneumokokovým ochoreniam.

- Reklama -