Tender na dopravcu na trati Bratislava – Komárno je predĺžený

0
Autor: Facebook, RegioJet SK

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR predĺžilo termín prihlasovania sa do verejnej súťaže na výber železničného dopravcu pre linku Bratislava – Dunajská Streda – Komárno. Predĺženie termínu má umožniť zapojenie sa do súťaže viacerým zahraničným záujemcom, ktorí namietali administratívne obmedzenia v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Nový termín na predkladanie žiadostí je stanovený na 8. októbra. V piatok o tom informoval hovorca ministerstva Ivan Rudolf.

“Pre už prihlásených uchádzačov sa nič nemení. Rovnako to nemá žiaden vplyv na samotný priebeh súťaže, keďže v tomto okamihu ide len o úvodný administratívny krok bez uvedenia hodnoty ponuky alebo ceny,” uviedol Rudolf. Nezmenená zostáva aj následná lehota na prípravu konkrétnych ponúk pre uchádzačov, ktorá je stanovená na 90 dní.

V súčasnosti dopravu na trati Bratislava – Komárno zabezpečuje súkromný dopravca RegioJet, ktorému sa zmluva končí v decembri 2020. Ministerstvo dopravy tak oslovilo aktuálneho dopravcu, ale aj ďalších významných dopravcov v regióne strednej Európy, s ktorými rokuje o podmienkach zabezpečenia prepravy na tejto trati. Prevádzku by zabezpečili po obdobie nasledujúcich dvoch rokov, teda kým nebude pripravený víťazný dopravca na trati. V auguste MDV informovalo, že už rokovalo so siedmimi dopravcami vrátane Českých dráh.

Víťaz súťaže na trati Bratislava – Komárno bude v zmysle zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme obsluhovať železničnú trať nasledujúcich desať rokov. Začiatok prevádzky je plánovaný od 1. januára 2023.

- Reklama -