NR SR: Medializácia nemá vplývať na rozhodovanie sudcu, vyzdvihol Matulník počas vypočúvania

0
Kandidát na post ústavného sudcu SR Michal Matulník. Foto: TASR

Medializácia by nemala mať žiaden vplyv na rozhodnutie sudcu. Vyhlásil to uchádzač o post ústavného sudcu Michal Matulník počas verejného híringu pred členmi parlamentného ústavnoprávneho výboru. Ako sudca Ústavného súdu (ÚS) SR by podľa svojich slov neprihliadal na niečo, čo nie je relevantné pre rozhodovanie.

„Ústavný súd musí byť nestranný, nezávislý, medializácia akéhokoľvek sporu nesmie mať žiaden vplyv na rozhodnutie, sudca má rozhodovať podľa vykonaného dokazovania, spravodlivo, bez ohľadu na to, čo si o tom myslí verejnosť, médiá, a ako je vec prezentovaná,” skonštatoval Matulník s tým, že médiá majú, rovnako ako sudca, záujem, aby bola vec spravodlivo rozhodnutá, no sudca podľa neho nemá robiť prácu, ktorou by sa zapáčil.

Matulník mal tiež reagovať na to, ako sa má advokát zachovať pri snahe klienta posielať takzvané motáky, s cieľom ovplyvňovať svedkov či súdny proces. Advokát sa podľa Matulníka nemôže spolupodieľať na trestnej činnosti svojho klienta.

„Oveľa dôležitejšie ako áno je treba hovoriť nie,” povedal v tejto súvislosti. Advokát má podľa neho pomáhať, nie porušovať zákon a kryť prebiehajúcu trestnú činnosť.

Matulník pôsobí ako advokát, je tiež poradcom ÚS. Do funkcie ústavného sudcu ho navrhla Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy. O post ústavného sudcu sa uchádzal už aj v minulom roku niekoľkokrát.

- Reklama -