Patrikovi Pachingerovi, odsúdenému v kauze nebankoviek, zamietol súd dovolanie

0
Patrik Pachinger (Autor: TASR)

Najvyšší súd (NS) SR zamietol dovolanie právoplatne odsúdeného Patrika Pachingera, ktoré podal v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia.

“Senát NS SR na neverejnom zasadnutí 7. septembra dovolanie obvineného Patrika Pachingera odmietol, a to z dôvodu, že je zrejmé, že dôvody dovolania nie sú splnené. Predmetná vec bola Najvyššiemu súdu predložená 30. augusta 2018. Dĺžka súdneho konania je adekvátna k rozsiahlosti spisového materiálu v počte 73 zväzkov, ktoré musel naštudovať každý z piatich členov senátu,” uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Dovolanie podal voči verdiktu NS SR, ktorý ho odsúdil v prípade podvodu na sedem rokov.

Podľa jej vyjadrenia senát zároveň musel naštudovať dovolanie a doplnenia dovolania zo strany obvineného v rozsahu 80 strán a vyrovnať sa s mnohými podaniami zo strany obvineného. “V rámci dĺžky súdneho konania je potrebné zohľadniť aj fakt, že predmetný spis bol podkladom aj pre rozhodnutie v trestnej veci Jozefa M. v odvolacom konaní, ktoré má pred konaním dovolacím prednosť,” vysvetlila hovorkyňa.

Patrika Pachingera prepustili v stredu (9. 9.) z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Bratislave na slobodu. Aktuálne však na Okresnom súde (OS) Bratislava I čelí žalobe v inej kauze sprenevery.

Patrik Pachinger je známy z kauzy podvodov na nebankovkách, v ktorej figuroval spolu s Dávidom Brtvom a Jozefom Majským. Vytváraním falošných pohľadávok voči spoločnostiam mala trojica spôsobiť škodu vtedajších 448 miliónov korún, zo zatvorených pobočiek sa mala pritom obohatiť o 53 miliónov korún.

V kauze nebankoviek ho uznal za vinného prvostupňový Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, napokon ho NS SR 28. marca 2018 odsúdil na sedem rokov väzenia. Od júla 2018 si odpykával zvyšok svojho trestu. V minulosti bol takmer päť rokov vo väzbe, tá sa mu zarátala do trestu.

Spomínané pojednávanie v kauze sprenevery v utorok (8. 9.) sudca OS Bratislava I odročil na koniec októbra. Podľa obžaloby mal Patrik Pachinger v desiatich skutkoch v rokoch 2010 až 2013 od poškodených pod prísľubom vyplácania mesačných výnosov z poskytnutej sumy vylákať finančné prostriedky v celkovej čiastke 959.750 eur, ktoré však podľa prísľubu nezhodnotil, prípadne použil na vyplácanie iných. Tým mal poškodeným spôsobiť škodu v celkovej sume vyše 840.000 eur.

- Reklama -