Vetrák: Pracujeme na tom, aby politické strany už nemuseli viesť osobitný účet v Štátnej pokladnici

0
Na snímke poslanec NR SR Milan Vetrák (OĽaNO). Foto: TASR

Politické strany a hnutia by už viac nemuseli viesť osobitný účet v Štátnej pokladnici. Vyplýva to z novely zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktorou sa mení aj zákon o Štátnej pokladnici. Do Národnej rady (NR) SR ju predložil predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO). V dôvodovej správe poznamenal, že pre strany a hnutia takáto povinnosť znamená nadmernú administratívnu záťaž bez akejkoľvek pridanej hodnoty.

 “Cieľom návrhu zákona je zrušiť povinnosť pre politické strany a hnutia viesť si tzv. osobitný účet v Štátnej pokladnici a s tým súvisiace povinnosti a obmedzenia týkajúce sa napríklad prevodov medzi jednotlivými účtami politických strán a hnutí ku dňu účinnosti návrhu zákona, ako aj upraviť pravidlá na vyrovnanie zostatkov medzi takto zrušeným osobitným účtom a bežným platobným účtom politických strán a hnutí do konca tohto roka,” priblížil predkladateľ.

Poukázal na to, že politické strany musia v súčasnosti viesť tri účty v rôznych finančných inštitúciách. Pripomenul, že povinnosť viesť osobitný účet v Štátnej pokladnici im pribudla po novelizácii z roku 2018. “Hoci cieľom bolo zvýšenie transparentnosti, tento účet transparentným nie je, pretože Štátna pokladnica takýto typ účtu neponúka. Navyše samotná Štátna pokladnica je menej flexibilným miestom pre vedenie bankového účtu a vykonávanie finančných transakcií v porovnaní s komerčnými bankami,” tvrdí.

Účinnosť novely navrhuje od 15. novembra 2020, týmto dňom sa teda stranám zruší povinnosť viesť takýto účet. Do konca roka 2020 by si ešte mohli doriešiť zostatky na týchto účtoch.

Vetrák dodal, že Ministerstvo financií SR už stranám a hnutiam vyplatilo štátny príspevok za rok 2020 či zostatky za minulé volebné obdobie. Zostáva podľa neho doriešiť už len zostatky medzi jednotlivými účtami každej strany a hnutia navzájom. “Na čo návrh zákona poskytuje dostatočný čas jeden a pol mesiaca po nadobudnutí účinnosti zákona, teda do konca tohto roka,” skonštatoval.

- Reklama -