Novelu o posilnení kapacít zdravotníkov v čase pandémie prezidentka podpísala

0
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

Kapacity zdravotníkov sa posilnia aj v prípade, že by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú v pondelok (7. 9.) podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Parlament legislatívu schválil minulý týždeň v skrátenom legislatívnom konaní. Úprava má byť využitá výlučne počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu. Má ísť primárne o odber biologického materiálu na zistenie respiračného vírusového ochorenia a pokiaľ ide o študentov v študijnom odbore všeobecné lekárstvo a študentov zapísaných na riadne denné štúdium v študijnom programe v študijnom odbore ošetrovateľstvo aj o poskytovanie základnej zdravotnej starostlivosti, ktorú majú mať zvládnutú vzhľadom na absolvovanú teoretickú a praktickú časť vzdelávacieho procesu.

Predkladaným materiálom sa má sledovať zvýšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v špecifických prípadoch, keď je dopyt po zdravotníckych pracovníkoch najväčší.

Zákon má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

- Reklama -