Čo v prípade COVID-19 na internáte? Univerzita Komenského prideľuje izolačné izby

0
Foto: nikolayhg, Pixabay

V prípade, ak sa študentovi na internátoch Univerzity Komenského (UK) v Bratislave potvrdí pozitívny test na ochorenie COVID-19, podľa dostupných možností mu bude poskytnuté ubytovanie v izolačnej izbe. Informovala o tom Martina Mášiková z rektorátu UK.

„Všetci spolubývajúci vrátane ostatných izieb na bunke sa budú musieť na nevyhnutnú dobu izolovať v izbe/ubytovacej bunke v súlade s pokynmi regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ),” priblížila Mášiková. Ďalší postup koordinuje internát s permanentným krízovým štábom univerzity a RÚVZ.

Na internátoch UK budú platiť sprísnené opatrenia, pobyt v spoločných priestoroch je možný len s rúškom. Návštevy ubytovaných počas zimného semestra povolené nebudú a kapacita pre stravníkov v jedálňach v správe univerzity je obmedzená na jednu osobu na 15 štvorcových metrov. „Špeciálne upozorňujeme študentov na potrebu používať rúška vo výťahoch, čo sú rizikové miesta,” poznamenala Mášiková.

Niektorí študenti z dôvodu online výučby zvažujú ukončenie zmluvy o ubytovaní.

„Týmto študentom vyjdeme v ústrety – môžu rovno ukončiť zmluvu, nebudú musieť hľadať náhradníka. Upozorňujeme však, že situácia sa počas roka môže meniť a v prípade zlepšenia situácie sa rozsah prezenčnej výučby rozšíri, v prípade zhoršenia situácie bude, naopak, viac online výučby,” povedala Mášiková. Ako dodala, vedenie UK upozorňuje, že ubytovanie na internátoch je sociálnou službou poskytovanou za cenu nákladov, takže väčšina internátov nemá priestor poskytovať výraznejšie zľavy.

Vyučovanie na najväčšej slovenskej univerzite sa na väčšine fakúlt začne v pondelok 21. septembra, lekárske fakulty začnú už o týždeň skôr.

- Reklama -