O platnosti zmluvy medzi mestom Košice a EEI bude opäť rozhodovať okresný súd

0
primátor Košíc Jaroslav Polaček (Foto: TASR)

Košický krajský súd zrušil medzitýmny rozsudok okresného súdu, ktorý pôvodne rozhodol o tom, aby parkovacia firma EEI vypratala nehnuteľnosti a mestu Košice zaplatila finančnú náhradu za bezdôvodné obohatenie sa. Informovala o tom spoločnosť EEI.

Krajský súd skonštatoval, že pre nesprávny procesný postup súdu prvej inštancie došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces.

„Jediným možným prostriedkom nápravy porušených procesných práv je tak zrušenie odvolaním napadnutého medzitýmneho rozsudku a vrátenie veci súdu prvej inštancie na ďalšie konanie a nové rozhodnutie, ktoré už bude zodpovedať požiadavkám spravodlivého súdneho procesu,“ uvádza sa v uznesení z 11. augusta.

Spoločnosť EEI prevádzkuje verejné platené parkoviská a výber parkovného v Košiciach v zmysle nájomnej zmluvy z júla 2012 a jej dodatkov. Mesto tvrdí, že zmluva je neplatná. Vlani v októbri to potvrdil aj Okresný súd Košice I. Išlo o takzvaný medzitýmny rozsudok, podľa ktorého „nájomný vzťah nie je“. Parkovacia spoločnosť vyjadrila pochybnosti o zákonnosti tohto súdneho konania. Najnovšie sa k tomu priklonil aj krajský súd, ktorý prípad vrátil okresnému súdu.

„EEI dôsledne plní záväzky vyplývajúce zo zmluvy vrátane odvodu pravidelných platieb mestu Košice,“ tvrdí parkovacia firma s tým, že má záujem na riadnom prevádzkovaní parkovacích miest a je pripravená s mestom Košice aj naďalej rokovať o zlepšeniach parkovania v meste a usporiadaní vzájomných vzťahov.

„Na prelome rokov 2019 a 2020 sa uskutočnilo viacero rokovaní, ktoré po prestávke spôsobenej pandémiou v prvom polroku roku 2020 mesto zatiaľ neobnovilo. Spoločnosť EEI mestu Košice predostrela viacero návrhov na zlepšenie situácie s parkovaním a naďalej očakáva odpoveď mesta Košice na tieto návrhy,“ dodáva.

Mesto Košice prevzalo od 1. januára 2019 parkovací systém na základe všeobecne záväzného nariadenia, a to napriek nesúhlasu EEI ako prevádzkovateľa parkovacích miest v zóne plateného parkovania. Obe strany sa v spore obrátili na súd.

- Reklama -