Viaceré praktiky Malty voči utečencom môžu byť klasifikované ako trestné činy, uvádza AI

0
Utečenci prichádzajúci na Maltu, ilustračná snímka. Foto: TASR

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) odsúdila “nezákonné postupy” Malty voči utečencom, ktorí sa na jej územie pokúšajú dostať cez Stredozemné more zo severnej Afriky. Vyplýva to z najnovšej správy organizácie, o ktorej v utorok informovala agentúra AFP.

V správe AI konštatuje, že viaceré praktiky maltskej vlády porušujú práva utečencov a môžu byť klasifikované ako trestné činy.

„Ich výsledkom boli úmrtia, ktorým sa dalo predísť, dlhodobé svojvoľné zadržiavanie a nelegálne vracanie (utečencov) do vojnou zmietanej Líbye,” píše sa v správe.

Malta podľa AI tiež viackrát odklonila niekoľko plavidiel smerom k Taliansku namiesto toho, aby im pomohla, alebo držala utečencov na trajektoch v blízkosti maltských teritoriálnych vôd a neudelila im povolenie na vylodenie.

Organizácia správu zverejnila len niekoľko hodín po tom, ako Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) požiadali Maltu a Európsku úniu (EÚ) o vyriešenie situácie 27 migrantov na nákladnej lodi Maersk Etienne, ktorej zakotvenie Malta blokuje.

Maltský premiér Robert Abela v nedeľu povedal, že za tento problém “nie je zodpovedná Malta”, keďže loď sa plaví pod dánskou vlajkou.

Napriek tomu, že 4. augusta práve Malta požiadala túto nákladnú loď o záchranu utečencov, teraz im neumožňuje vylodiť sa na svojom území. Veľkú úlohu v jej zmene

„Napriek tomu, že rozumiem humanitárnemu aspektu migrácie, musím tiež mať pochopenie pre záujmy občanov Malty,” vyjadril sa Abela pre denník Malta Today.

- Reklama -