Európska komisia chce integrovať migrantov na trh práce

0
Nicolas Schmit (Foto: TASR/AP)

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že spolu s európskymi odborovými zväzmi, obchodnými komorami a organizáciami zamestnávateľov obnovuje spoluprácu s cieľom posilniť integráciu migrantov a utečencov na európskom trhu práce.

V spoločnom vyhlásení všetky strany zdôraznili oblasti, na ktoré sa treba v budúcnosti zamerať, a vyjadrili záujem o ďalšiu spoluprácu v oblasti migrácie pracovných síl v rámci európskeho partnerstva pre integráciu, ktoré sa začalo v roku 2017.

Signatári opätovne potvrdili dôležitosť prístupu viacerých zainteresovaných strán pre včasnú integráciu na trh práce, z ktorého majú úžitok utečenci aj celá ekonomika a spoločnosť.

Eurokomisár pre pracovné miesta a sociálne práva Nicolas Schmit v tejto súvislosti pripomenul, že Európsky pilier sociálnych práv nerozlišuje, odkiaľ ľudia pochádzajú.

„Bez ohľadu na pohlavie, rasový alebo etnický pôvod, náboženstvo alebo vieru, zdravotné postihnutie, vek alebo sexuálnu orientáciu má každý právo na rovnaké zaobchádzanie a rovnaké príležitosti v zamestnaní. Pomoc utečencom pri integrácii na trh práce prostredníctvom zvyšovania kvalifikácie a prístupu ku kvalitným pracovným miestam je nesmierne dôležitá pre ich dôstojnosť a pre európsku sociálnu súdržnosť,” vysvetlil komisár.

Podľa stanoviska EK lepšie využitie zručností a potenciálu utečencov a migrantov urobí európske trhy práce inkluzívnejšími a prispeje k prosperite a súdržnosti európskej spoločnosti.

Komisia už od vzniku európskeho partnerstva pre integráciu, k čomu došlo pred troma rokmi, financovala projekty realizované organizáciami sociálnych a hospodárskych partnerov na podporu integrácie utečencov na trh práce. Viaceré projekty pomohli integrácii utečencov na trh práce v Taliansku, Nemecku a Belgicku. Európsky akčný program pre integráciu utečencov pôsobí aj v Bulharsku, Grécku, Taliansku a Španielsku.

Vlastné iniciatívy mali aj sociálni a ekonomickí partneri, ktorí v 20 členských štátoch EÚ vyšli v ústrety spoločnostiam, ktoré chcú prijímať utečencov do pracovného pomeru.

Na základe doterajších úspechov sa signatári dohodli, že budúce úsilie zamerajú na tri oblasti: prepojenie zainteresovaných strán v celej ekonomike a spoločnosti na integráciu na trhu práce; podpora podnikania a nakoniec uľahčenie identifikácie, hodnotenia a potvrdenia zručností.

Komisia a jej sociálni a hospodárski partneri sa zároveň dohodli, že sa zamerajú na preskúmanie toho, ako rozšíriť svoj dialóg a budúcu spoluprácu v oblasti pracovnej migrácie v súlade s cieľmi novej európskej agendy zručností a pripravovaného nového paktu o migrácii a azyle. Cieľom je zlepšiť kanály migrácie pracovných síl tak, aby vyhovovali meniacim sa potrebám Európy.

- Reklama -