Zosadený malijský prezident Keita odletel do SAE

0
Taxíky čakajú na zákazníkov na námestí Nezávislosti v hlavnom meste Bamako 19. augusta 2020. Vodcovia vojenskej vzbury v Mali, ktorí v utorok zadržali prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu a prinútili ho podať demisiu, oznámili, že v "rozumnom čase" spustia v krajine politické zmeny a uskutočnia nové voľby. Foto: TASR/AP

Zosadený malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita, ktorého v auguste zvrhla armáda, sa odletel liečiť do Spojených arabských emirátov (SAE). Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľa exprezidentovej strany.

Keitu (75) v utorok hospitalizovali v hlavnom meste Mali Bamako so symptómami možnej mozgovej porážky. Exprezident bol prijatý do nemocnice len šesť dní po tom, ako ho prepustila na slobodu vojenská junta, ktorá prevzala moc v krajine pri prevrate z 18. augusta.

Nová malijská vojenská junta, ktorá minulý mesiac zosadila prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu (na snímke), uviedla, že je ochotná pokračovať v spolupráci s francúzskymi silami. Foto: TASR/AP

Jeho prevoz za účelom liečby v SAE sa uskutočnil na žiadosť malijskej junty a v koordinácii s regionálnym združením ECOWAS. Keita opustil krajinu v sobotu večer na palube charterového lietadla, ktoré do Mali vyslali SAE.

Podľa bývalého šéfa prezidentskej kancelárie by mal Keitov pobyt v emirátoch potrvať 10-15 dní. Aký je aktuálny exprezidentov zdravotný stav, nebolo bezprostredne jasné, píše agentúra Reuters.

Augustový prevrat v Mali sa uskutočnil po rozsiahlych protestoch, ktoré sa v krajine konali od začiatku júna. Demonštranti žiadali odstúpenie prezidenta Keitu, ktorého obviňovali zo zastrašovania a kupovania hlasov počas aprílových parlamentných volieb.

Na snímke zástupca veliteľa malijského letectva Ismaël Wagué (uprostred) hovorí v štátnej televízii ORTM v Bamaku 19. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Vládnuca junta začala 5. septembra v Bamaku rozhovory o odovzdaní moci s predstaviteľmi politických strán, regionálnymi lídrami a zástupcami občianskej spoločnosti. Junta sľubuje skoré vypísanie nových volieb a obnovenie civilnej vlády.

- Reklama -