RÚVZ sprísňuje od nedele opatrenia v okresoch Bratislava, Senec a Pezinok

0
Univerzitná nemocnica Bratislava. Foto: TASR

V okresoch Bratislava, Senec a Pezinok sa od nedele (6. 9.) do 30. septembra zakazuje organizácia hromadných podujatí v exteriéri nad 500 osôb alebo v interiéri nad 250 osôb. Dovolená nie je ani organizácia akcií v čase od 23.00 do 6.00 h, výnimkou sú svadby do 150 osôb. Zakázané budú aj návštevy v nemocniciach a interiéroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti.

Vyplýva to z opatrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, ktoré vydal v súvislosti so zhoršenou epidemiologickou situáciou. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

Výnimku zo zákazu majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú mať v dobe začiatku akcie negatívny test na ochorenie COVID-19, ktorý nie je starší ako 12 hodín.

„Hromadné podujatia určené pre seniorov sa neodporúčajú organizovať v akomkoľvek počte,” píše sa v opatrení. Návštevy nemocníc sú povolené iba kňazom s cieľom podávania sviatosti pomazania chorým a paliatívnych návštev.

Plavárne a kúpaliská musia na základe opatrenia obmedziť kapacitu na polovicu. Cirkvi majú prijať také opatrenia, aby sa minimalizovala možnosť šírenia vírusu pri organizovaní cirkevných akcií a úkonov.

Zákaz podujatí sa nevzťahuje na zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy a zasadnutia, ktoré sa uskutočňujú na základe zákona. Pri ich konaní je však potrebné zabezpečiť pri vstupe oznam o povinnosti domácej izolácie v prípade vzniku respiračného ochorenia, ale aj dávkovače na alkoholovú dezinfekciu rúk. Potrebné je tiež nosenie rúšok v objektoch inštitúcií. Hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutými mydlami a papierovými utierkami. Potrebné sú aj oznamy s hygienickými opatreniami. Nariaďuje sa tiež dostatočné vetranie a pravidelná dezinfekcia všetkých kontaktných priestorov.

RÚVZ pripomína, že za nerešpektovanie opatrenia hrozí pokuta vo výške do 20 000 eur.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) po piatkovom (4. 9.) rokovaní Pandemickej komisie vlády SR informoval, že lokality, v ktorých je zvýšené riziko nákazy novým koronavírusom, teda červené a oranžové okresy v rámci Slovenska, by mali prijať prísnejšie protiepidemiologické opatrenia. Bratislava je na tzv. červenom semafore. Na oranžovom sa nachádzajú Bratislava II, III, IV, V a okresy Pezinok, Senec.

- Reklama -