Podpredsedníčka EK Jourová: Chápeme, že súdne konania ešte nie sú ukončené

1
Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Foto: SITA

Na oslobodzujúci rozsudok voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo štvrtok zareagovala aj podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, ktorá vývoj tejto kauzy sledovala aj počas predošlého mandátu v exekutíve EÚ, kde bola zodpovedná za rezort spravodlivosti.

„Čo najdôraznejšie sme odsúdili vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vyzvali sme slovenské orgány, aby vyšetrili a postavili zodpovedné osoby pred súd. Toto očakávanie sa nezmenilo. Chápeme, že súdne konania ešte nie sú ukončené,” uviedla Jourová v mene eurokomisie na svojom účte na Twitteri.


Jourová od chvíle, keď sa dozvedela o dvojnásobnej vražde slovenského novinára a jeho snúbenice, upozorňovala nielen na potrebu potrestať vinníkov, ale upozorňovala tiež, že členské krajiny EÚ musia vyvinúť väčšie úsilie na ochranu novinárov.

V tomto duchu vystúpila aj vo februári na podujatí v Európskom parlamente v Bruseli s názvom Nesmrteľná pravda (Immortal Truth). Išlo o akciu, ktorá bola venovaná spomienke zavraždených novinárov Jána Kuciaka zo Slovenska a Daphne Caruanovej-Galiziovej z Malty, ako aj Kuciakovej snúbenice Martiny Kušnírovej.

Na archívnej snímke zo 4. apríla 2016 je maltská najprominentnejšia investigatívna novinárka Daphne Caruanová-Galiziová, ktorá prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile. Foto: TASR/AP

Jourová vo februári spomenula potrebu vytvorenia špeciálneho fondu na pomoc novinárom, ktorých neprávom a účelovo zažalovali.

Jourová sa v roku 2018 v súvislosti s vyšetrovaním dvojnásobnej vraždy stretla so zástupcom generálneho prokurátora i s dozorujúcim prokurátorom a v mene EÚ ponúkla slovenským orgánom pomoc Europolu a Eurojustu.

- Reklama -

1 komentár

  1. To, že Koč_ner a Zsu_zsová boli oslobodení muselo veľmi vydesiť skutočných páchateľov a teda objednávateľov tohoto ohavného skutku. To, že súd vyriekol ortieľ nevinný, sa totižto otvára cesta pre nové vyšetrovanie a tým pádom polícia konečne bude mať možnosť vypátrať skutočného objednávateľa vraždy!!! Prečo polícia neprešetruje aj iné stopy? A čo podklady ktoré poskytol istý Fo_risch? Ten označil za potencionálnych páchateľov Nichol_sona a tak isto Lip_šica!!! Dokonca spomína aj vraždu Vaľ_ka. A vieme čo sa mu po tomto prihodilo. Fo_risch bol údajne otrávený!!! Prečo nás o tom neinformoval Maistream? Prečo o tom zaryto mlčia? Vieme o tom iba z alternatívnych zdrojov, že musel utiecť, aby si zachránil holý život. Dokonca, že bol v kóme? Prečo média nepíšu aj o tomto? Tu si pozrite: https://www.youtube.com/watch?v=Eqp4KDstV0Y To iba o Navaľnom sa máme dozvedieť? Či ako?

Comments are closed.