VIDEO Hrubala neverí, že by senát rozhodol na základe zlých motivácií. Nebola to ledabolo odvedená práca, vyhlásil

3
Predseda ŠTS Ján Hrubala počas tlačovej konferencie po skončení súdneho pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo štvrtok 3. septembra 2020 v Pezinku. Foto: TASR

Neexistuje ani náznak podozrenia, že by senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, rozhodol na základe strachu či na základe horších motivácií. Vyhlásil to predseda ŠTS Ján Hrubala. Deklaruje, že sudcovia tohto senátu majú jeho dôveru a je presvedčený, že rozhodovali na základe svojho svedomia a presvedčenia.

Hrubala podotkol, že ľútosť, ktorú každý cíti nad smrťou dvoch ľudí, nedáva právo mstiť sa ani na tých najpodozrivejších, pokiaľ nie je stopercentná istota. V tomto prípade podľa šéfa ŠTS členovia senátu zrejme stopercentnú istotu nemali.

„Priebeh skutku, pokiaľ je odsudzujúci rozsudok a sudcovia vynesú odsudzujúci rozsudok, musí byť jediný objektívne možný. Nesmú prichádzať do úvahy iné scenáre a súd musí byť o tomto presvedčený,“ poznamenal predseda ŠTS.

Hrubala upozornil, že ak zostanú dôvodné pochybnosti o skutkovej otázke, ktoré nemožno odstrániť vykonaním ďalších dostupných dôkazov, treba rozhodnúť v prospech obvineného.

Ako tvrdí, verejnosť i médiá majú právo zaujať k štvrtkovému rozsudku svoje hodnotenia. „My nie sme bezchybné bytosti, neašpirujeme na blahorečenie. Pripúšťam, že členovia senátu aj ja i ďalší moji kolegovia sme bytosti omylné. Som však presvedčený, že svoju prácu sa snažili urobiť najlepšie, ako vedeli,“ skonštatoval Hrubala.

Hrubala: Som presvedčený, že členovia senátu rozhodli v súlade so svojim svedomím. Zdroj: TASR

Je presvedčený, že členovia senátu postupovali v súlade so svojím svedomím. „V tejto dobe, keď médiá sčasti prípad už vyriešili, podľa toho, ako som sledoval jeho prezentáciu, si títo členovia senátu trúfli vyniesť oslobodzujúci rozsudok. Je to prejav ich samostatnosti a kritického myslenia,“ podotkol šéf ŠTS. Pripúšťa, že sa sudcovia mohli zmýliť, ale text odôvodnenia rozsudku podľa jeho slov dokazuje, že k prípadu nepristúpili ľahostajne.

„Nebola to ledabolo odvedená práca,“ vyhlásil Hrubala.

Skritizoval, že sa vo štvrtok v médiách objavila informácia, kto ako zo senátu súdu hlasoval. Upozornil pritom, že zápisnica o hlasovaní je neverejná. Hrubala deklaroval, že sa bude zaoberať tým, prečo sa takéto veci vynášajú do médií. V prípade, ak vzniknú dôvodné podozrenia voči konkrétnemu členovi senátu, uistil, že ich preverí.

Na snímke obžalovaný Marian Kočner prichádza na pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 3. septembra 2020. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Senát ŠTS v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Obžalovaného Tomáša Szabóa súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa voči rozsudku odvolal. Vec sa tak dostane na Najvyšší súd SR. Sudkyňa v prípade Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali.

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Z vyjadrenia sa tohto pána jasne vyplýva, že rozhodnutie súdu bolo zákonné a správne!!! To znamená, že ak by NS SR chcel rozhodnúť inak, ako už bolo v danej veci rozhodnuté, tak by robil nadprácu!!! Bolo totižto jasne preukázané, že obžaloba neuniesla dôkazné bremeno a tým pádom obvinený nemohli byť uznaný vinnými. Obžaloba nepredložila okrem svojich tvrdení, výmyslov a zbožných prianí, nič čo by jednoznačne a nespochybniteľne dokazovalo vinu obvinených. Na základe týchto faktov súd nakoniec musel rozhodnúť tak ako rozhodol. Ešteže sa skladal s trojčlenného senátu, kde chvála Bohu dvaja jeho členovia mali zdravý rozum. Lebo ako sme mali možnosť sledovať tento politický motivovaný proces, tak samotná predsedníčka sa správala ako nepríčetná, keď všetky návrhy na dokazovanie neviny obhajobe zamietala a nepripúšťala žiadne jej svedectva. Tak, že tak!!!

  2. Tento súd bol od samého začiatku POLITICKÝ !!! O vine a ničom inom , len o vine od samého začiatku hovorili médiá a politici ! Neváhali k tomu zneužiť aj školákov , ktorí sa mimichodom , veľmi radi uliali z piatkovích vyučovaní !? Ale o vine , alebo nevine by mal rozhodnúť súd ! Treba uznať , že sa tento súd nedal ZASTRAŠIŤ politikmi a médiámi .

  3. O vine , alebo nevine , MUSÍ rozhodnúť súd !!! Niesmú to byť médiá , alebo , čo je ešte horšie , politici ?! Tentu súd s p.Kočnerom a p.Zsuzsovou bol od začiatku pod silným tlakom , OVPLIVŇOVANÍM médiami a politikmi ! Súdu , ktorý ich oslobodil treba uznať , že sa nedal médiami a politikmi ZASTRAŠIŤ !!!

Comments are closed.