Brutalita, extrémizmus, neľudské zaobchádzanie s naším občanom. Národná rada takto vyjadrila ľútosť a znepokojenie nad smrťou Slováka v Belgicku

1
Na snímke poslanci parlamentu SR si uctili minútou ticha pamiatku Jozefa Chovanca počas 11. schôdze parlamentu SR 2. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Národná rada (NR) SR vyjadrila ľútosť a znepokojenie nad smrťou občana SR Jozefa Chovanca v Belgicku na letisku Charleroi vo februári 2018. Zároveň odsúdila neprimeraný zákrok belgických orgánov a zaviazala vládu požadovať riadne vyšetrenie udalosti, ako aj vyvodenie zodpovednosti. 

Rodine a blízkym zosnulého vyjadrilo plénum úprimnú sústrasť. Parlament tak urobil prijatím uznesenia k úmrtiu Jozefa Chovanca a zásahu belgických bezpečnostných zložiek na svojom stredajšom mimoriadnom rokovaní. Do pléna ho predložili šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a podpredsedovia Juraj Šeliga (Za ľudí), Milan Laurenčík (SaS), Gábor Grendel (OĽANO) a Peter Pellegrini (nezaradený).

Záväzok pre vládu

“NR SR odsudzuje neprimeraný a hrubý postup bezpečnostných zložiek Belgického kráľovstva pri zadržaní a zákroku voči pánovi Chovancovi,” píše sa v uznesení.

Zaviazali tiež vládu SR, aby s využitím všetkých diplomatických a právnych prostriedkov intervenovala u vlády Belgického kráľovstva za účelom riadneho vyšetrovania a vyvodenia trestnoprávnej a disciplinárnej zodpovednosti vo vzťahu k zákroku belgických bezpečnostných zložiek.

“Špeciálne s ohľadom na primeranosť ako aj jeho intenzitu a extrémistické prejavy jednej zo zasahujúcich príslušníčok belgickej polície, ktorá sa na zákroku podieľala,” priblížilo vedenie parlamentu.

Vláda má tiež požiadať o informácie z vyšetrovania zákroku a postupu bezpečnostných zložiek a informovať NR SR.

Výzva pre Európsky parlament

Parlament zároveň vyjadril protest proti neodôvodnenému naťahovaniu vyšetrovania a zatajovaniu dôkazových materiálov.

“Vyzýva na vyvodenie politickej zodpovednosti voči tým, ktorí sa na týchto nezákonných aktoch podieľali,” hovorí uznesenie. Európsky parlament vyzvala NR SR, aby vzhľadom na policajnú brutalitu spojenú s použitím extrémistických a xenofóbnych prejavov vyjadril svoj politický postoj k prípadu, monitoroval jeho vývoj a dohliadol na spravodlivé a urýchlené vyšetrenie.

Chceme vysvetlenie od Belgičanov

Belgické kráľovstvo má tiež podať vysvetlenie, ako sú chránené ľudské práva a zachovávaná prezumpcia neviny, ak sa slovenskému občanovi namiesto pomoci dostalo neľudského zachádzania.

Rovnako vyzýva k systematickejšiemu zápasu proti prejavom fašizmu v belgickej polícii aj proti národnostným a etnickým predsudkom voči občanom strednej a východnej Európy. Žiada tiež, aby sa komisár Európskej komisie pre spravodlivosť Didier Reynders zaoberal prípadom “neľudského zaobchádzania s občanom SR, a teda aj EÚ”.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. Foto: TASR/AP

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene.

Policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca 16 minút

Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

- Reklama -

1 komentár

  1. Už dávno mal byť poslaný demarš!!! To čo nám tu predvádza táto vládna garnitúra je obyčajný sprostý alibizmus. Ak by strana Smer SD a Fi_co sa neozval tak do dnešného dňa títo mamľasi pod vedením šaša Mat_ovičia zaryto mlčia!!! Boh ochraňuj Slovensko a rodu verných Slovákov!!! Taká je holá pravda.

Comments are closed.