VIDEO Poslanci prelomili veto prezidentky: Schválili kontrolu osôb aj vysoké pokuty. Operátori nebudú potrebovať súhlas

3
Na ilustračnej snímke informačná SMS ministerstva vnútra ku koronavírusu z marca 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v “červených” krajinách. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu prelomili veto prezidentky a schválili novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Novela tiež hovorí, že pokuta za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z “červenej” krajiny má byť do výšky 5000 eur. Hlava štátu už avizovala, že v prípade prelomenia jej veta sa chce obrátiť na Ústavný súd SR.

“Priestupku na úseku verejného zdravotníctva sa dopustí ten, kto sa v čase krízovej situácie nepodrobí opatreniam, a to nariadenej izolácii alebo karanténnym opatreniam súvisiacim so vstupom na územie SR v spojitosti so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby,” píše sa v návrhu novely. Za tento priestupok má hroziť pokuta do výšky 5000 eur. Uložiť ju má príslušný orgán verejného zdravotníctva.

Na snímke poslanci parlamentu SR počas 11. schôdze parlamentu SR 2. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Nová úprava má umožniť dodatočnú kontrolu osôb, ktoré sa majú prihlásiť pri príchode z takzvanej “červenej krajiny”.

“Cieľom návrhu zákona je, aby podnik poskytoval Úradu verejného zdravotníctva SR telefónne čísla zákazníkov, ktorým boli zaslané SMS, lebo sa nachádzali v nebezpečnej krajine a vrátili sa v určenom čase na Slovensko, a zároveň v rámci všeobecnej súčinnosti spracúvať a poskytovať ÚVZ SR anonymizované dáta aj bez súhlasu dotknutých osôb,” uviedli predkladatelia.

Operátor by tak mohol spracúvať lokalizačné údaje bez súhlasu účastníka, napríklad pri zasielaní varovných SMS správ.

Novela upravuje aj rozsah údajov, ktoré operátori môžu spracovávať bez súhlasu účastníka. Okrem telefónneho čísla by mohli “v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas spracúvať prevádzkové údaje v rozsahu identifikácie prihlásenia účastníka do siete v stanovenom čase i lokalizačné údaje účastníka aj bez súhlasu dotknutého účastníka”.

ÚVZ by mohol tieto údaje zbierať, spracúvať a uchovávať najdlhšie po dobu do 60 dní, pričom po uplynutí tejto lehoty má údaje bezodkladne zničiť. “Úrad verejného zdravotníctva SR je oprávnený tieto údaje získavať len s cieľom zabránenia vzniku a šírenia pandémie alebo nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby,” píše sa v materiáli.

ÚVZ bude musieť predložiť parlamentnému ústavnoprávnemu výboru report, ako s údajmi narábal.

Účinnosť by mala novela nadobudnúť dňom jej vyhlásenia.

Opozičný Smer-SD sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s novelou zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vyhlásil to poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas diskusie v pléne k novele tohto zákona, ktorý parlamentu na opätovné prerokovanie vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Smer-SD chce podať ÚS nielen návrh na vyslovenie nesúladu s Ústavou SR, ale aj návrh na okamžité pozastavenie účinnosti zákona.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) pri príležitosti začiatku nového školského roka navštívila Strednú zdravotnícku školu na Strečnianskej ulici v Bratislave 2. septembra 2020. Foto: TASR – Jakub Kotian

Podľa Kamenického novela porušuje základné ľudské právo na súkromie. Pripomenul, že podobný zákon už na jar parlament prijímal a po tom, ako ho Smer-SD napadol na Ústavnom súde, sa pozastavila jeho účinnosť a tým nebol aplikovaný v praxi.

Na snímke poslanec parlamentu SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 11. schôdze parlamentu SR 2. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

“Máme tu nejaký reparát zákona a keď som si pozrel odôvodnenie, nedostatkov je viac ako dĺžka zákona,” podotkol v pléne Kamenický.

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR zo vznikajúcej strany Hlas – sociálna demokracia rovnako počas stredy avizovali, že nepodporia opätovné schválenie zákonov, ktoré parlamentu vrátila prezidentka Zuzana Čaputová.

Na snímke podpredseda parlamentu SR Peter Pellegrini (nezaradený) počas 11. schôdze parlamentu SR 2. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Pri zákone o elektronických komunikáciách sa poslanci takisto stotožňujú s prezidentkou. “Poukazuje na to, že táto vláda sa neštíti porušovať ústavu a ľudské práva obyvateľom pod rúškom boja proti koronavírusu,” pripomenul Pellegrini.

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. “tak sme se konečně dočkali, majore Gagarine”
    demokratická koalícia :
    rozpredávanie strategického majetku nemcom, neustále porušovanie ústavy – asi preto ju chcú zmeniť, aby si mohli robiť čo chcú, občania Slovenska sú pre nich pravdepodobne len odpad – bodky na monitore, aby sa ľahko sledovali, absolútny odpor k názorom odborníkov – veď čo by ste čakali od absolútnych amatérov, čo robil Fico a čo mu neustále vyhadzovali na oči, voči čomu stále protestovali, to je pre nich teraz štandard, trápi ich čečenec, trápi ich Navaľnyj, trápi ich Bielorusko, kde chcú ešte aj posielať naše dane, ale smrť Slováka v Belgicku ich netrápi – až keď sa po dvoch rokoch ozve belgický Kucej a už to nemôžu ďalej tutlať (bojím sa, že aj toho dajú zastreliť, aby neškodil západu), americká armáda na našom území, demokratickou koalíciou prenajatý generálny prokurátor a šéf polície, policajný štát, …
    len tak ďalej, demokratická koalícia. zabudli ste, kto boli vaši predkovia ? pravdu nezastrašíte ani generálnym prokurátorom, ani policajnými zásahmi, ani sledovaním (odpočúvaním) vlastných ľudí, ani bruselskými úradníkmi, ani generálmi NATO. pravda je len jedna a určite sa vám jej ponižovanie a prekrúcanie raz vráti. len sa bojím, že to už naše krásne Slovensko, naša vlasť už niekoľko tisícročí, ktorú západ neustále ničí a vy im v tom prisluhujete, nebude existovať.

  2. Treba to podať na ÚS nech vydá predbežné opatrenie a pozastaví účinnosť tohoto paškvilu, kým ÚS nevydá záväzné rozhodnutie!!! Iná možnosť tu už teraz nie je.

Comments are closed.