Najväčší utečenecký tábor hlási prvý prípad nákazy koronavírusom. Pacientom nula je somálsky utečenec

0
Na ilustračnek snímke rodina migrantov suší stan po búrke neďaleko utečeneckého tábora Moria na gréckom ostrove Lesbos v Egejskom mori. Foto: TASR/AP

Grécko hlási prvý prípad nákazy koronavírusom v najväčšom utečeneckom tábore Moria na ostrove Lesbos. V stredu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia gréckeho ministerstva pre migráciu.

Pacientom nula migračného tábora je podľa informácií agentúry 40-ročný somálsky utečenec, ktorý sa do tábora vrátil po nedávnom pobyte v Aténach.

V preľudnenom tábore s kapacitou zhruba 2800 ľudí sa v súčasnosti nachádza takmer 13.000 utečencov.

Utečenecké tábory na gréckych ostrovoch sú momentálne v tzv. lockdowne, teda v karanténe, do 15. septembra. Mnoho ľudí však spáva pred bránami preplneného tábora, čím sa na nich nemusia vzťahovať nariadenia o obmedzení pohybu, približuje AFP.

Viaceré ľudskoprávne organizácie, ako aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) už dlhodobo apelujú na grécku vládu, aby s preťaženými tábormi niečo robila.

Minulý mesiac mal pozitívny test na koronavírus 35-ročný muž z Jemenu v ďalšom z táborov pre žiadateľov o azyl – na ostrove Chios v Egejskom mori. V tomto tábore žije viac ako 3800 migrantov, pričom počet obyvateľov trojnásobne prevyšuje kapacitu tábora.

Grécko dosiaľ zaznamenalo niekoľko prípadov nákazy koronavírusom medzi migrantmi. Viac ako 150 ľudí sa nakazilo v apríli v hoteli určenom pre migrantov na Peloponézskom polostrove.

Grécke úrady však dosiaľ nezaznamenali medzi migrantmi nijaké úmrtie. Celkovo krajina od vypuknutia koronavírusovej pandémie eviduje 10.524 prípadov infekcie a 271 úmrtí, vyplýva z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

- Reklama -