VIDEO Školský rok je posunutý v troch školách. Verím, že všetko zvládneme, uviedol minister Gröhling

0
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling počas slávnostného otvorenia školského roka 2020 - 2021 na Základnej škole kpt. Jána Nálepku v Stupave 2. septembra 2020. Foto: TASR

Posunutý začiatok školského roka majú tri školy, vyplýva to z informácií, ktoré má k dispozícii rezort školstva. V stredu to počas tlačovej konferencie pri príležitosti otvorenia nového školského roka 2020/2021 na Základnej škole kpt. Nálepku v Stupave uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

„O ostatných školách nemáme avízo, takže otvárame školský rok a verím, že maximálne prídeme do oranžovej fázy a červenú fázu nebudeme musieť realizovať,” povedal minister školstva. V prípade týchto troch škôl sa čaká na otvorenie školského roka.

„Bude to trvať pár dní, kým to bude vyhodnocovať regionálny úrad verejného zdravotníctva a bude dávať odporúčania, ako pokračovať ďalej,” vysvetlil minister. Pripomenul, že rezort školstva neplánuje zatvárať školy celoplošne, ale len lokálne.

Minister školstva Branislav Gröhling rozdáva žiakom ochranné rúška počas slávnostného otvorenia školského roka 2020 – 2021. Foto: TASR

„Tento školský rok bude netradičný a iný, ale verím, že v rámci opatrení, ktoré nastavil úrad verejného zdravotníctva, to zvládneme, a po dvoch týždňoch budeme môcť celý vzdelávací proces spustiť naplno a budeme sa vzdelávať tak, ako sme boli zvyknutí,” uviedol minister školstva. Upozornil, že ak na školách zvládnu prvé dva týždne, následne sa zvládnu aj tie ostatné.

V stredu ministerstvo školstva spúšťa aj informačno-vzdelávací portál EDU TV.

„Budeme tu zverejňovať videá s odborníkmi, aby sme zvládli celú túto situáciu. Okrem toho, že budeme zverejňovať manuály a grafy, budeme zverejňovať aj krátke videofilmy a rozhovory,” povedal minister školstva.

Na snímke žiaci 1.A triedy počas slávnostného otvorenia školského roka 2020 – 2021 na Základnej škole kpt. Jána Nálepku v Stupave 2. septembra 2020. Foto: TASR

Šéf rezortu školstva poznamenal, že v utorok (1. 9.) večer diskutoval s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). V piatok 4. septembra bude stretnutie jeho tímu.

„Budeme prijímať všetky požiadavky zo škôl a verím, že v piatok nám dajú odborníci ďalšie odporúčania, ktoré budeme môcť realizovať,” uviedol Gröhling.

Na otázku, čo robiť, ak žiak odmietne v škole nosiť rúško, minister uviedol, že je to veľmi náročné v rámci vynútiteľnosti.

Minister školstva Branislav Gröhling rozdáva žiakom ochranné rúška počas slávnostného otvorenia školského roka 2020 – 2021. Foto: TASR

„Musíme sa s tým popasovať, musíme vysvetľovať deťom, že keď budeme dva týždne nosiť rúška, tak je to minimum, čo môžu robiť pre seba a svojich najbližších,” vysvetlil minister. Doplnil, že učiteľ musí dieťa, ktoré rúško odmietne nosiť, upozorniť, aby si ho nasadil. V prípade, že tak neurobí, bude musieť riaditeľ alebo zriaďovateľ školy konať.

Zo Stupavy sa minister premiestni do Spojenej školy na Dúbravskej ceste v Bratislave, ktorú tiež navštívi v súvislosti s otvorením nového školského roka.

Zhruba 693 000 žiakov sa v stredu vráti do školských lavíc. Jeho začiatok bude poznačený koronakrízou. Na školách budú platiť viaceré hygienické opatrenia. Z celkového predpokladaného počtu školákov je takmer 498 000 zo základných škôl, z toho je viac ako 59 000 prváčikov. Predpokladaný počet stredoškolákov je necelých 196 000, z toho je viac ako 41 000 prvákov.

Slávnostné otvorenie školského roka 2020 – 2021 na Základnej škole kpt. Jána Nálepku v Stupave 2. septembra 2020. Foto: TASR
Minister školstva B. Gröhling: Začína sa školský rok, ktorý bude trochu netradičný… Zdroj: TASR

- Reklama -