Deň ústavy: Je potrebné obnoviť dôveru v spravodlivosť, uviedla Remišová. Novela ústavy otvára veľa “bolestivých tém”, dodáva Kolíková

0
Foto: TASR

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) tvrdí, že je potrebné obnoviť dôveru v spravodlivosť. Bez skutočnej spravodlivosti totiž podľa nej Slovensko nikdy nebude ani slobodné a ani demokratické. „Spravodlivosť a vláda zákona sú pilierom prosperity a budúcnosti Slovenska,” uviedla pri príležitosti Dňa ústavy SR.

Remišová avizuje, že jednou z najvýznamnejších ústavných zmien súčasného volebného obdobia bude zmena vedúca k očiste justície, za ktorú je zodpovedná strana Za ľudí a jej ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

https://www.facebook.com/remisova.veronika/posts/1350292708507015

„Táto zmena musí byť rázna a musí byť systémová. Ak to nespravíme, nedôvera v spravodlivosť a právny štát bude pretrvávať a zvetrávať základné demokratické princípy nášho štátu,” uviedla Remišová.

Ministerka Kolíková ku Dňu ústavy SR na sociálnej sieti zverejnila citát z ústavy, a to že “ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné”. Kolíková novelu ústavy predstavila ako kľúčový zákon, ktorý otvára veľa “bolestivých tém” justície a ponúka k nim riešenia.

https://www.facebook.com/kolikova.maria/posts/1433287376879005

Jej návrh zahŕňa reformu zloženia Súdnej rady SR v podobe zavedenia regionálneho princípu pri voľbe jej členov sudcami tak, aby sa zvýšila jej reprezentatívnosť. Tiež previerky majetkových pomerov všetkých sudcov a previerky sudcovskej spôsobilosti. Ministerka avizuje reformu zloženia Ústavného súdu SR s brzdami proti pasivite parlamentu pri nezvolení kandidátov na ústavných sudcov, ako aj s brzdou proti koncentrácii moci v rukách jednej politickej reprezentácie. V rámci návrhu je aj zavedenie vekového cenzu 65 rokov pre zánik funkcie sudcu všeobecného súdu a sudcov Ústavného súdu SR či zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR, ktorý bude plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov a ďalšie právnické profesie.

Ku Dňu ústavy SR sa vyjadril aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Ten zaraďuje prijatie ústavy medzi významné míľniky novodobých dejín Slovenska.

https://www.facebook.com/JaroNadPublic/posts/741823389710752

„Je základným fundamentom štátu, pretože obsah ústavy predurčuje jeho demokratický charakter, slobodu prejavu a možnosti jeho občanov. Aj dnes, v časoch dezinformácií či formovaní rôznych skupín, ktoré chcú pošliapať demokratické zriadenie nášho štátu, je dôležité hovoriť o Ústave SR ako o základnom kameni budovania a uchovávania našej suverenity a našich pravých, nemenných hodnotách,” napísal na sociálnej sieti minister.

- Reklama -