Severné Macedónsko: Zaeva zvolili opätovne za predsedu vlády

0
Opätovne zvolený predseda vlády Zoran Zaev, šéf sociálnych demokratov v Severnom Macedónsku. Foto: TASR

Severomacedónsky parlament v noci na pondelok znovu zvolil sociálneho demokrata Zorana Zaeva za predsedu vlády. Podporu mu vyslovilo 62 poslancov, 51 hlasovalo proti, sedem nebolo prítomných, informovala agentúra AFP.

Predčasné parlamentné voľby z 15. júla tesne vyhral Zaevov Sociálnodemokratický zväz Macedónska (SDSM), ktorý obsadil 46 zo 120 kresiel jednokomorového parlamentu.

Druhou najsilnejšou stranou sa stali nacionalisti z Vnútornej macedónskej revolučnej organizácie – Demokratickej strany macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE), ktorá získala 44 mandátov.

Po dvoch týždňoch zložitých rokovaní sa SDSM dohodol na vytvorení koalície s Demokratickým zväzom pre integráciu (DUI), najväčšou zo strán zastupujúcich záujmy albánskej menšiny, ktorá disponuje 15 poslancami. DUI bola už súčasťou Zaevovej vlády, ktorá v januári odovzdala moc do rúk kabinetu technokratov.

Líder sociálnych demokratov (SDSM) a macedónsky expremiér Zoran Zaev (uprostred) sa rozpráva s macedónskym prezidentom Stevom Pendarovskim (vpravo), obaja s ochrannými rúškami a sociálnym odstupom na zabránenie šíreniu nového koronavírusu pred ustanovujúcim zasadnutím severomacedónskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Zaev bol premiérom od 31. mája 2017 do 3. januára 2020. Predčasne odstúpil po tom, ako EÚ jeho krajinu nepozvala na rokovania o členstve, a to napriek tomu, že Macedónsko si zmenilo svoj oficiálny názov na Severné Macedónsko, aby takto ukončilo dlhoročný diplomatický spor so susedným Gréckom. Medzitým vstúpilo do NATO a získalo aj pozvanie na začatie rozhovorov o členstve v EÚ.

Jeho nový kabinet sa skladá zo štyroch podpredsedov vlády a 15 ministrov. Koaličná dohoda stanovuje, že predsedom vlády sa na posledných 100 dní nového volebného obdobia po prvý raz stane etnický Albánec. Pôjde o prvého premiéra z radov albánskej menšiny od rozpadu bývalej Juhoslávie v roku 1991.

- Reklama -