Francúzsko: Zatkli dôstojníka podozrivého zo špionáže pre Rusko

0
Florence Parlyová, francúzska ministerka obrany (Foto: TASR/AP)

Vysokopostaveného francúzskeho vojenského činiteľa obvinili a uväznili z účasti na “špionážnych aktivitách v súčinnosti s cudzou mocnosťou, čo podkopáva základné záujmy štátu”.

Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na justičný zdroj.

Dôstojník francúzskej armády bol nasadený v zahraničí, uviedol zdroj, čím potvrdil detaily uvedené v správe francúzskej rozhlasovej stanice Europe 1. Podľa tohto média dôstojník slúžil na základni NATO v Taliansku a je podozrivý zo špionáže pre Rusko.

Francúzske ministerstvo obrany predtým oznámilo, že vyšetruje vysokopostaveného vojenského činiteľa v súvislosti s “porušením bezpečnosti”.

Podľa stanice Europe 1 je inkriminovaný dôstojník podozrivý z odovzdávania “ultracitlivých” dokumentov ruským tajným službám.

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová pre zmienenú rozhlasovú stanicu v nedeľu uviedla, že voči podozrivému dôstojníkovi sa začal súdny proces a francúzska armáda po odhalení jeho údajnej činnosti podnikla “nevyhnutné ochranné opatrenia”. Armáda ďalšie detaily o prípade neposkytla.

„Iba justičný systém môže potvrdiť motívy jeho konania a rozhodnúť, či išlo o zločin,” dodala ministerka.

Muža zadržali francúzske úrady približne pred desiatimi dňami, keď sa po skončení dovolenky pripravoval na návrat do Talianska, uviedla stanica Europe 1. Podozrivý dôstojník zostáva vo väzbe v Paríži.

- Reklama -