Bielorusko: V Minsku opäť protestujú proti Lukašenkovi tisíce ľudí

0
Demonštrantky držia transparent s nápisom „Nie sme krysy, sme Bielorusi, ty (Lukašenko) utekaj!“ pred príslušníkmi poriadkovej polície, ktorí blokujú cestu opozičným demonštrantom počas najnovšieho z protivládnych protestov v centre Minska v nedeľu 30. augusta 2020. (Foto: TASR/AP)

Bieloruská polícia zadržala v nedeľu viacerých účastníkov protivládnej demonštrácie v Minsku. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa agentúry AFP sa na protestoch proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi zúčastňujú desaťtisíce ľudí.

Demonštranti sa zišli neďaleko Námestia nezávislosti v centre mesta, ktoré polícia už skôr v priebehu dňa uzavrela, aby zabránila masovým demonštráciám v blízkosti vládnych budov.

Podľa spravodajcu agentúry DPA, ktorý sa nachádza na mieste udalosti, bezpečnostné zložky na pokojných demonštrantov opakovane útočili.

Na zverejnených fotografiách a videách je vidieť, ako policajti vedú preč hlavne mužov. Zatkli aj niekoľko žien. Protestujúci na policajtov kričali “Hanba!” Na mieste sú aj vodné delá.

Spochybňované prezidentské voľby zo začiatku tohto mesiaca zabezpečili dlhoročnému bieloruskému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi ďalšie funkčné obdobie v úrade.

Lukašenko vyhlásil, že bude tvrdo zasahovať proti svojim odporcom, ktorí od volieb z 9. augusta každý deň prichádzajú na demonštrácie. Minulý víkend mali v hlavnom meste Minsk masovú účasť, okolo 200.000 ľudí.

- Reklama -