Slovenská potravinárska komora: Tohtoročnú úrodu obilnín a repky zbiera už len niekoľko agropodnikov

1
žatva repky olejnej (Foto, TASR)

Tohtoročnú úrodu obilnín a repky zbiera už len niekoľko podnikov. Žatva je vo svojom závere. Vyplýva to z monitoringu, ktorý robí Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Podľa jej údajov ostáva poľnohospodárom pozbierať už len 1 % repky a 4 % hustosiatych obilnín.

Ako ďalej uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK, pšenica, jačmeň, raž, tritikale pri predbežnom hodnotení vykazujú v celoslovenskom meradle mierne nadpriemernú úrodu, repka priemernú úrodu.

Tak ako po iné roky, aj tento rok sa pri hodnotení žatvy podľa nej prejavujú rozdiely medzi regiónmi. Tie vyplývajú z pôdnoklimatických pomerov jednotlivých oblastí, ale aj z rozdielov medzi hospodárením samotných poľnohospodárov.

Holéciová upozornila, že rozhodujúci vplyv na úrodu a jej kvalitu malo v tomto roku množstvo a rozloženie atmosférických zrážok. Prvotné sucho na jar časť porastov zničilo, úrodu zachránili dažde na konci jari a na začiatku leta.

Doplnila, že prísun, niekde až nadbytok zrážok počas žatvy v mnohých prípadoch znamená zníženie kvality a napríklad preradenie potravinárskej pšenice do kŕmnej, rovnako preradenie sladovníckeho jačmeňa do kŕmneho za iné realizačné ceny a s otáznym dopytom.

Hovorkyňa SPPK dodala, že tohtoročná žatva je oproti iným rokom predĺžená, prerušovaná vplyvom daždivého počasia.

- Reklama -

1 komentár

  1. Tak ak úroda je dobrá, tak ceny by mali ísť dolu. Uvidíme. Alebo zase bude na vine Covid – 19? Vždy je tu možnosť ako sa dá vyhovoriť, že?

Comments are closed.