Ministri EÚ sa dohodli na sankciách voči Bielorusku. Lukašenko by mal byť na zozname, uviedol šéf českej diplomacie

0
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie sa na piatkovom neformálnom stretnutí v Berlíne dohodli, že uvalia sankcie voči 20 vysokopostaveným bieloruským predstaviteľom podozrivým z účasti na falšovaní volebných výsledkov a zo zákrokov proti demonštrantom. Informovala o tom agentúra AP.

“Máme všeobecnú dohodu o tom, ako bude zoznam štruktúrovaný a kto bude viac-menej na zozname,” uviedol pre novinárov šéf českej diplomacie Tomáš Petříček.

Formálna stránka spojená s právnym dokončením zoznamu však nebude ukončená minimálne ďalší týždeň.

Žena máva historickou bieloruskou vlajku počas pokračujúcich protivládnych protestov proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta na Námestí nezávislosti v Minsku 23. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Na otázku, či aj bieloruský prezident Alexandr Lukašenko bude predmetom zákazu cestovania a zmrazenia aktív, Petříček podľa AP povedal: “Lukašenko by mal byť na zozname. Otázkou je, či v prvej alebo v neskoršej fáze, ak nedôjde k pokroku.”

Na snímke minister zahraničných vecí Českej republiky Tomáš Petříček počas zasadnutia ministrov zahraničných vecí krajín V4 na pôde Ministerstva zahraničných veci Slovenskej republiky v Bratislave 18. apríla 2019. Foto: TASR – Jakub Kotian

Celonárodné protesty v Bielorusku sa začali bezprostredne po oznámení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, podľa ktorých zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko so ziskom 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie po sebe. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská, ktorá získala 10,1 percenta hlasov, i ďalší opoziční kandidáti výsledky odmietli.

- Reklama -