Japonský premiér Šinzó Abe odstupuje z funkcie

0
Na archívnej snímke z 26. apríla 2019 japonský premiér Šinzó Abe. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Šinzó Abe odstupuje zo svojej funkcie. Dôvodom sú jeho zdravotné problémy, informovala v piatok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Tie priniesli túto správu iba niekoľko hodín predtým, ako Abe oficiálne oznámi svoju rezignáciu na tlačovej konferencii.

“Abe hodlá odstúpiť, pretože sa jeho choroba zhoršila a obáva sa, že by to mohlo spôsobovať problémy” pri riadení krajiny, informovala japonská verejnoprávna stanica NHK.

Špekulácie o Abeho zdravotnom stave sa šíria už niekoľko týždňov, avšak zosilneli v uplynulých dňoch po tom, ako premiér absolvoval dve návštevy nemocnice, kde mu spravili bližšie nešpecifikované testy.

Informáciu o Abeho rozhodnutí odstúpiť potvrdil podľa tlačovej agentúry Kjódó v piatok aj zdroj z jeho vládnucej Liberálno-demokratickej strany (LDP).

Abe (65), ktorý je premiérom od decembra 2012, zastával túto funkciu po prvý raz v rokoch 2006-2007, pričom iba nedávno sa stal najdlhšie neprerušene pôsobiacim japonským premiérom v dejinách tejto ázijskej krajiny.

- Reklama -