Hajšel: Z Únie dostaneme bezprecedentný niekoľkomiliardový balík… Nepostrehol som ešte ani náznak predstavy Plánu obnovy

0
Robert Hajšel, europoslanec Robert Hajšel, europoslanec (copyright European Union 2019, EP)

“Malo to byť reformné leto,” kritizoval včera europoslanec Šimečka premiéra Matoviča, ktorý kvôli peniazom z Fondu obnovy EÚ sľuboval 30 konferencií počas leta, ktoré mali byť verejnosti prístupné a online vysielané. “Čo sme dostali namiesto toho? Statusy o tom, ako Igor Matovič ‘miluje meniť Slovensko, miluje chystať prekvapenia’, ako s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽANO) ‘nadránom kujú plány na dobré veci’,” kritizoval Šimečka a upozornil, že táto situácia nie je “reality show” a posledné, čo ľudia od premiéra očakávajú, sú prekvapenia. ParlamentneListy.sk sa opýtali ďalšieho europoslanca, Roberta Hajšela, ako to vidí on.

Aký je váš názor na čas, ktorý má ešte vláda na predstavu plánu obnovy Slovenska?

Zatiaľ som nepostrehol ani náznak predstavy plánu obnovy. Je pravda, že vláda má ešte čas, hoci už nie veľa. Európskej komisii ho treba odprezentovať do polovice októbra. Verím, že v priebehu mesiaca september vláda predloží plán dobrých opatrení, ktoré budú mať zmysel a posunú krajinu ďalej. Osobne zatiaľ dávam vláde čas do polovice septembra.

Ide o to, že dostaneme taký balík peňazí ako už nikdy, v podstate jeden štátny rozpočet naviac, a preto sa očakáva aj takpovediac priebežné informovanie. Ministerstvo dopravy napríklad zverejnilo, že chce podporiť výstavbu nájomných bytov a digitalizovať územné plány… Detailné Matovičove sľubované letné online-konferencie, kde by sa podrobne informovalo o plánoch, sa skutočne nekonali…

Nevidel som ani jednu takú konferenciu. Beriem do úvahy, že je korona obdobie, ale čas sa kráti a treba si uvedomiť, že v súčasnej situácií si nemôžeme dovoliť poľaviť ani počas letných dovolenkových mesiacov. Určite by bolo vhodné, aby vláda konzultovala náplň plánu so širšou odbornou, ale aj laickou verejnosťou, pokiaľ ide o priority, ktoré má plán obsahovať. Pôjde hlavne o posilnenie infraštruktúry, aj o posunutie Slovenska v zelenej transformácii, aj o digitálne transformácie nášho priemyslu, plus o “vyčistenie” slovenského priemyslu a energetiky od takých zdrojov, ktoré produkujú CO2, pretože to sú záväzky, do ktorých nás tlačí aj Európska únia a ku ktorým sme sa zaviazali.

Miliardy, ktoré z Fondu obnovy dostaneme, sa majú využiť hlavne na dlhodobé opatrenia, nie nejaké krátkodobé riešenia nedostatku financií – tam skutočne človek očakáva, že sa projekty budú pripravovať s chladnou hlavou a minimálne nejaké informácie by už asi ľudia čakali.

Je to bezprecedentná suma, ktorú Slovensko musí využiť naozaj efektívne a posunúť krajinu aj v tej nevyhnutnej transformácii. V súlade so záväzkami v rámci Európskej únie by sme sa aj tak museli podieľať na zelenej transformácii našej ekonomiky, energetiky. Musíme nabehnúť na digitalizáciu priemyslu. Darmo sa chválime, že sme najväčším výrobcom automobilov na obyvateľa, keď aj tento priemysel prechádza obrovskou reformou smerom k digitalizácii, aj smerom k tomu, že treba vyrábať autá, ktoré produkujú čo najmenej oxidu uhličitého. Ako som uviedol, ja dávam čas vláde do polovice septembra.

Tie projekty, ktoré sa budú financovať z Fondu obnovy, bude Európska komisia aj nejako pripomienkovať?

Európska komisia bude plán pripomienkovať. Ide o to, aby projekty zodpovedali odporúčaniam a záväzkom Európskej únie. Ak by to nebolo v súlade, bolo by treba plán meniť ale časovo je to skutočne ohraničené, ide o to, aby sa peniaze mohli čerpať už od začiatku budúceho roka na konkrétne projekty. Preto je dnes kľúčové, aby vláda túto príležitosť, ktorú sa už nikdy nemusí opakovať, skutočne využila a pripravila plán, ktorý našu krajinu posunie dopredu a pocítia to najmä občania.

Síce peniaze dostaneme, ale netreba zabúdať, že to nie je dar, že celý Fond obnovy je financovaný z pôžičiek a my tými projektami, o ktorých zatiaľ nič nevieme, zadlžujeme naše deti. Takže toho času na prípravu kvalitných a perspektívnych projektov pre budúcnosť už naozaj veľa nie je…

Nie je. Vláda by mala rýchlo konať a zapojiť, ak už nestihne hlbšie laickú verejnosť, tak aspoň tú odbornú verejnosť spočívajúcu z akademických kruhov, Slovenskej akadémie vied, treba zapojiť odborové zväzy a samozrejme, hlavne zväzy zamestnávateľov a podnikateľské zväzy.

Robert Hajšel, europoslanec (Foto: archív R.Hajšela)

Koľko peňazí dostane Slovensko z EÚ?

Slovensko bude mať k dispozícii z doterajšieho programového obdobia nevyčerpaných osem miliárd eur. Z balíka fondu obnovy príde 7,5 miliardy eur a zo sedemročného rozpočtu EÚ na roky 2021 – 2027 dostaneme 18,6 miliardy eur.  Tu treba brať do úvahy, že zároveň do rozpočtu EÚ zaplatí SR 8 mld. EUR, v čistom na Slovensko teda príde spolu nie 26,1mld., ale 18,1 mld. EUR.  

Z fondu obnovy ešte môže Slovensko čerpať pôžičky do výšky 6,8 miliardy eur a vlastné spolufinancovanie projektov je naplánované vo výške 2,9 miliardy eur. 

- Reklama -