Hrnko: Prečo kandidujem za predsedu? Treba dostať stranu z bahna. S Dankom by sa SNS 150. výročia nedožila. Okolo neho vyrástlo len JA

0
Anton Hrnko (Autor: TASR - Martin Baumann)

“Treba urobiť rázne opatrenia, aby sa Slovenská národná strana opäť nejakým spôsobom pokúsila o reštart. S Andrejom Dankom, jednak v spojení s jeho egom a plus jeho napojenie na určité kroky, to nepôjde,” vyhlásil Anton Hrnko,  keď sme zisťovali čo sa  stalo, že nakoniec kandiduje za  predsedu, čo predtým vytrvalo odmietal. “My by sme chceli vytvoriť platformu na integráciu národných síl,” načrtol pre ParlamentneListy.sk aj víziu  budúcej politiky.

Aké prekvapenie! Krajská rada  SNS  vás navrhla ako kandidáta na predsedu SNS a idete do boja. Niežeby bol prekvapením fakt, že sa uchádzate vzhľadom na vaše pôsobenie  v SNS o post predsedu, prekvapením je, že v kuloároch sa dosť hovorilo o tom, že nechcete byť  kandidátom, hoci vám to ponúkali. Čo sa stalo, že došlo k tejto zmene názoru?  

Predovšetkým musím povedať,  že dlho ma teda žiadali, aby som sa ujal vedenia opozície, ale myslel som si, že treba nechať miesto mladším a treba urobiť rázny krok  na odpútanie sa rôznych káuz, ktoré neboli kauzami Slovenskej národnej strany, ale kauzami Andreja Danka. Žiaľbohu, kandidáta Baláža z neznámych dôvodov začali atakovať rôzni ľudia a nielen jeho, ale aj jeho rodinu. On nemal  strach, ale treba povedať,  že určite treba urobiť rázne opatrenia, aby sa Slovenská národná strana opäť nejakým spôsobom pokúsila o reštart. A keďže si myslím, že s Andrejom Dankom, jednak v spojení s jeho egom a plus jeho napojenie na určité kroky, to nepôjde, tak som sa rozhodol,  že túto výzvu prijmem a pokúsim sa veci zmeniť.

Dali ste si spraviť aj prieskumy o názoroch a postojoch vo vnútri SNS, čo z nich vyšlo?

Agentúra  mala zistiť aké sú nálady vo vnútri strany ohľadom potenciálnej zvoliteľnosti jednotlivých kandidátov a zatiaľ mi to vychádza pozitívne. Ešte nemám úplne detailné  podrobné výsledky, tie budú neskôr, ale zatiaľ to vychádza pozitívne v môj prospech. Hoci, priznávam, neviem ako je to medzi delegátmi snemu, lebo ich zoznam má iba Andrej Danko, ktorý s nimi nepracuje celkom férovým spôsobom, ale tak to už je jeho vec. Nebojím sa žiadnej výzvy. Idem s čistým štítom a pre mňa je dôležité, aby sa SNS zachovala ako  politická strana, aby sa dožila svojho 150. výročia a keďže si myslím, že s Andrejom Dankom  na čele sa toho nedožije, tak som výzvu prijal. Chcem sa o stranu popasovať, nielen ako o vodcovstvo v strane,  ale o jej budúcnosť, aby vôbec prežila. Svoju  najväčšiu úlohu vidím v tom,  čo  sme videli všetci v roku 2016 okolo Danka a síce,  že vytvorím okolo seba tím, generáciu mladých ľudí, ktorí  budú schopní  to všetko prevziať. Myslel som, že do týchto volieb už vôbec nebudem  musieť ísť, ale stal sa úplný opak a Andrej Danko úplne eliminoval mladých, umŕtvil mládež, umŕtvil  kluby a okolo neho okrem JA nevyrástlo  nič. Toto  chcem zmeniť, aby SNS o rok, či dva mohli  prevziať úplne iné mladé štruktúry, ktoré  budú vedieť lepšie oslovovať mladých ľudí, lepšie budú ovládať moderné  trendy a budú v nich vedieť zachovávať aj tradičné hodnoty slovenského  národovectva.

Áno, ja som to odmietal  práve preto,  že som chcel dať šancu mladým,  ale keďže vidím, že sa tu hrá neférovým spôsobom, zmenil som názor. Ja sa unfér zápasu nebojím, na mňa nemôže okrem hoaxov  nikto nič vytiahnuť a preto som túto výzvu prijal s tým, že naozaj  chcem stranu skoro  odovzdať mladým.

Ako zareagoval Andrej  Danko,  viete?

Neviem.  Odkedy ma nazval neuveriteľne zlým človekom, lebo som odmietol  podporiť jeho kandidatúru na  predsedu,  lebo  nemá sebareflexiu,  tak odvtedy spolu  nekomunikujeme.

Povedzme si ešte ko si predstavujete politické spolupráce v budúcnosti, s  kým a prečo? 

My by sme chceli vytvoriť platformu na integráciu národných síl, ale nie spôsobom,  že  ja  si vytvorím stranu a teraz so mnou počítajte ako so šéfom.  My chceme otvoriť stranu ďalším a  ďalším  ľuďom,  ktorí sa chcú  a budú môcť podieľať na výkone politiky. To je jedna vec, smerom  dovnútra. Smerom  navonok nám ide o to,   aby sme mohli rozširovať spoluprácu s tými politickými stranami, ktorým ide o zachovanie tradičných slovenských hodnôt,  zachovanie rodiny a princípov,  na ktorých je slušná demokratická spoločnosť založená.  Spolupracovať teda chceme s demokratickými, kresťanskými, sociálne a národne orientovanými stranami, ktoré,  podotýkam, sú  relevantné. 

Teraz narážate na OĽaNO?

OĽaNO ja nevidím ako stranu, vidím to ako zhluk  náhodných ľudí s nejednotným programom. Ak by sa OĽaNO zmenilo  na politickú stranu, ktorá by mohla alebo chcela takéto hodnoty obhajovať, tak spolupráca by  mohla  byť.  V tejto chvíli  to nie je politický subjekt, ktorý by stál  za úvahu na najbližšiu spoluprácu. 

Smer-SD a spolupráca s SNS je vašimi očami ako videná?

Nemyslím si,  že by bola. Je viacero  národne orientovaných hodnotových strán, s ktorými by sa dalo spolupracovať, napríklad KDH. Ale to je  hudba budúcnosti. A na  každú spoluprácu treba dvoch. Keď  jeden chce a druhý nechce a bol by do toho  nútený, z právneho hľadiska je to znásilňovanie, všakže?  

Čo sa týka strany Vlasť a Štefana Harabina?

Myslím si,  že spolupráca by mohla byť skôr s ľuďmi, ako so subjektom, ktorý kvôli finančným problémom asi zanikne. 

V parlamente sú aj národne orientovaní  kotlebovci…?

Oni musia ešte veľmi dlhú cestu poputovať,  aby  sa zbavili toho, čo zapríčinili uniformované začiatky tejto  strany. 

A novinka – strana Petra Pellegriniho, tam máte aký postoj?  

Určite má potenciál v sociálnej oblasti, ktorá je SNS blízka. Dnes je predčasné sa vyjadrovať, teraz musíme dostať stranu z bahna do ktorého sa dostala.

- Reklama -