Szijjártóa kritizujú za dovolenku v Chorvátsku na jachte oligarchu

0
boat, yacht, railings
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v utorok prvýkrát zareagoval na kritiku a fotografie zverejnené v médiách v súvislosti s jeho minulotýždňovou plavbou v Chorvátsku na luxusnej jachte podnikateľa Lászlóa Szíjja.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Vlággazdaság (HVG) Szijjártó povedal, že dovolenka jeho rodiny nie je verejnou záležitosťou, a preto sa k nej nebude vyjadrovať. Vyhlásil to na utorkovom na slávnostnom odovzdaní nového úseku cesty medzi Debrecínom a Hajdúsámsonom.

Minister neodpovedal ani na otázku HVG, či platil prenájom jachty Lady Mrd, ktorej cena dosahuje šesť miliárd forintov (17,1 milióna eur), a ak áno, tak z akých prostriedkov.

Szijjártó k správam o svojej dovolenke v médiách povedal, že “atakovali jeho cit pre spravodlivosť”. Zdôraznil, že ku všetkým záležitostiam týkajúcim sa svojej práce poskytne novinárom všetky informácie, avšak zároveň vyzval médiá, aby si ctili jeho súkromie.

Podľa HVG na jachte oligarchu Szíjja, ktorého stavebná firma získala mnoho štátnych a samosprávnych zákaziek, a ktorý je podľa rebríčka Forbes je štvrtým najbohatším Maďarom, bol minister s rodinou a s priateľmi. Týždenník pripomenul, že kým sa šéf diplomacie plavil na Jadranskom mori, na Facebooku zverejnil svoju fotografiu v obleku s telefónom v ruke pri stole s poznámkou, že usilovne rieši záležitosti okolo Bieloruska.

Predseda opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány ku kauze na Facebooku napísal, že táto plavba na jachte vôbec nie je súkromnou záležitosťou.

„Nemôžeš dovolenkovať s vplyvným podnikateľom, pretože tí vždy chcú niečo od štátu,” podčiarkol Gyurcsány. Jeho strana vyzvala vládu premiéra Viktora Orbána, aby zverejnila, koľkých členov kabinetu viezlo k moru v uplynulých dňoch luxusné súkromné lietadlo zaregistrované v Rakúsku, ktoré použil už aj Orbán a ktoré sa práve minulý týždeň objavilo na ostrove Brač, kde dovolenkoval aj Szijjártó.

- Reklama -