ZMOS: Zdieľaná ekonomika bez pravidiel ubližuje podnikateľskému prostrediu

0
Michal Kaliňák (Autor: Archív M. Kaliňáka)

Zdieľaná ekonomika bez pravidiel ubližuje podnikateľskému prostrediu a nepomáha samosprávam. Naznačujú to skúsenosti z regiónov Slovenska aj príklady z Českej republiky. Napriek tomu má zdieľanie pridanú hodnotu, ktorá pomáha rozširovať verejné služby. Aj na tom sa zhodli účastníci workshopu, ktorý organizovalo v utorok Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Piešťanoch. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

“Mestá a obce s potenciálom v cestovnom ruchu stoja pred mnohými problémami, pri ktorých je potrebné formulovať riešenia s východiskami,” konštatoval Kaliňák. Jedným z nich je neexistencia regulácie služieb obehovej ekonomiky v sektore dopravy a ubytovania, čo vytvára priestor pre šedú ekonomiku, znižuje reálnu konkurencieschopnosť a spôsobuje výpadky na príjmoch. V neposlednom rade sa prevádzkovatelia týchto služieb podieľajú na využívaní súvisiacej verejnej infraštruktúry, ale neparticipujú na jej udržiavaní a skvalitňovaní. Workshop sa preto sústredil na kľúčové oblasti, na ktoré je potrebné reagovať adekvátnymi nástrojmi.

Na podujatí vystúpil aj zástupca mestskej akciovej spoločnosti Operátor ICT Praha Martin Lér, ktorý predstavil skúsenosti, dáta a potrebné zmeny v oblasti zdieľanej ekonomiky v Prahe. “Zdôraznil prínos zdieľania dát, ktorými dokáže samospráva získavať informácie na optimálne nastavenie viacerých verejných politík,” informoval Kaliňák.

O potrebe získania informácií o nezaregistrovaných ubytovateľoch hovoril zo skúsenosti mesta Levoča jej primátor Miroslav Vilkovský. Uviedol, že medzery v legislatíve dávajú živnú pôdu nepoctivcom. Prezident združenia hlavných kontrolórov Ľudovít Budzák rovnako konštatoval, že problém v nelegálnom ubytovaní vidí v legislatíve a nesystémovom prístupe. “Kontroly chodia k tým, ktorí sa s podnikaním prihlásia. Ostatných nie je možné kontrolovať zo strany mesta,” uviedol. Preto sa prihovára za obnovenie súčinnostných kontrol, kde sú zastúpené viaceré zložky správy.

“Veríme, že poznatky a postrehy z workshopu budú využité aj v rámci prípravy novely zákona o miestnych daniach, kde je ZMOS pripravené prostredníctvom svojich návrhov vychádzajúcich z praxe pomôcť k zlepšeniu zákonného ukotvenia výberu daní podporujúcich rozvoj cestovného ruchu,” dodal Kaliňák.

Vývoj podľa primátora Piešťan Petra Jančoviča, ktorý je aj predsedom sekcie cestovného ruchu a inovácií ZMOS, ukazuje potrebu zadefinovania pravidiel fungovania zdieľaných ubytovacích platforiem. “Či už budeme hovoriť o stanovení počtu dní, na ktoré je možné krátkodobo prenajímať byt, alebo bude stanovený maximálny počet bytov či izieb od jedného vlastníka na krátkodobý komerčný prenájom, prípadne budeme uvažovať o tom, aby sme zaviedli povinnosť súhlasu bytového domu s tým, že v ňom bude možné krátkodobo prenajímať byt, každá z týchto možností stojí za úvahu. Návrhov riešení v tejto oblasti máme viac,” uviedol Jančovič.

Podujatie bolo súčasťou aktivít ZMOS v rámci národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je podporený operačným programom Efektívna verejná správa z Európskeho sociálneho fondu.

- Reklama -