VIDEO Súdna rada volila svojho podpredsedu

0
Člen Súdnej rady SR Miloš Kolek, ktorého zvolili za jej podpredsedu. Foto: TASR

Súdna rada na pondelkovom zasadnutí nezvolila svojho podpredsedu. Za jediného kandidáta Miloša Koleka bolo osem členov, jeden sa zdržal a štyria boli proti. Prítomných bolo 13 členov.

Predseda Súdnej rady Ján Mazák navrhol Koleka za podpredsedu koncom júla. Kolek je členom Súdnej rady od júna 2017 a zvolený bol sudcami a sudkyňami.

Mazák ho považuje za výnimočne zdatného člena Súdnej rady, ktorý v nej pôsobil ako konzistentný a pevne ukotvený človek. Výsledok voľby však podľa neho naznačil, že časť členov a členiek Súdnej rady volená sudcami nemala voči nemu dôveru. Voľba sa podľa Mazáka môže zopakovať. Predseda Súdnej rady zváži, či Koleka opakovane navrhne. Ako poznamenal, nie je to nič výnimočné.


Na programe pondelkového zasadnutia sú aj voľby členov disciplinárnych senátov. Národná rada (NR) SR navrhla Súdnej rade SR siedmich kandidátov. Sú nimi Katarína Batisová, Kristina Glezgová, Martin Hapčo, Viliam Karas, Veronika Puškár Škodová, Marián Trenčan a Dagmar Valocká.
Súdna rada volí na obdobie troch rokov členov disciplinárnych senátov z kandidátov navrhnutých sudcovskými radami, ministrom spravodlivosti SR a NR SR. Parlament mal Súdnej rade navrhnúť siedmich kandidátov na členov disciplinárnych senátov, a to štyroch sudcov a tri iné osoby.

Súdna rada sa bude aj zaoberať aj personálnym obsadením na jednotlivých slovenských okresných a krajských súdoch.

vo videu predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, zdroj: TASR

- Reklama -