Bielorusko: Video zachytilo Lukašenka s puškou a v nepriestrelnej veste

0
Bieloruskí podporovatelia opozície počas "Pochodu za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách, archív. (Foto: TASR/AP)

Video zachytávajúce ozbrojeného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s puškou Kalašnikov a v nepriestrelnej veste, ako vystupuje z vrtuľníka pri Paláci nezávislosti v hlavnom meste Minsk, bolo zverejnené v nedeľu, keď v Bielorusku už 15. deň po sebe pokračujú protivládne protesty. Informovala o tom agentúra AP.

Protesty proti Lukašenkovej už 26-ročnej vláde podnietilo jeho sporné znovuzvolenie v prezidentských voľbách z 9. augusta, ktoré sa považujú za zmanipulované.

Vrtuľník s Lukašenkom pristál pred Palácom nezávislosti, v okolí ktorého sa na Námestí nezávislosti zhromaždili tisíce protestujúcich. Zmienené video bolo podľa informácií médií zverejnené v chatovacej aplikácii Telegram na kanáli blízkom Lukašenkovmu tlačovému oddeleniu.

Ulice vedúce k Palácu nezávislosti strážia bezpečnostné zložky s obrnenými vojenskými vozidlami. Odstúpenie “posledného európskeho diktátora” žiada v Minsku viac než 100 000 protestujúcich.

Agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní informovala, že neďaleko bieloruskej ambasády v Moskve bolo zadržaných 11 ľudí, ktorí sa zúčastnili na proteste ako prejav solidarity s Minskom. Zadržaných podľa nemenovaného zdroja odviedli na policajnú stanicu v centre Moskvy.

- Reklama -